Je na trhu levný a dobrý dodavatel elektřiny? Jak ho poznat?

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

Radiátor je velmi viditelný prvek bytu, měli bychom proto dbát o jeho vzhled.
Topná sezóna je v plném proudu
3
Fotogalerie

Elektřinu loni zdražili téměř všichni dodavatelé. Domácnosti si tak letos na fakturách připlatí. I tak je možné šetřit, pokud najdete dobrého a levného dodavatele. Existují. Nabídka za vámi ale nepřijde sama.

Domácnostem a firmám nyní prodává elektřinu kolem osmdesáti dodavatelů. Jejich produkty se liší nejen cenami, ale i obchodními podmínkami. Zorientovat se v nabídkách tak může být složitější. Podle odborníků se přesto vyplatí věnovat výběru dodavatele čas.

„Nejlepší nabídka nikdy nepřijde za spotřebitelem sama. Každý by se měl seznámit s cenami i smluvními podmínkami. Využít je možné třeba cenový srovnávač na webu Energetického regulačního úřadu,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Začněte s porovnáním ceny

Cena elektřiny se skládá ze dvou základních částí. Z regulované položky, kam spadá třeba platba za distribuci nebo poplatek za obnovitelné zdroje energie, a z obchodní složky. Při výběru dodavatele by se měl zákazník soustředit na obchodní složku, která tvoří necelých 45 procent z celkové platby. Na regulované položky totiž nemá změna dodavatele vliv.

„Právě obchodní složka je podstatou soutěže mezi dodavateli. Skládá se z platby za megawatthodiny a pevné měsíční ceny,“ uvádí Lukáš Paleček z projektu EnergetickaPoradna.cz a dodává: „Změnou dodavatele může běžná domácnost ušetřit stovky korun ročně, při větším odběru jdou úspory do tisíců.“

Zaměřte se na komunikaci

Cena a obchodní podmínky jsou při výběru dodavatele důležité i podle Jana Schindlera, analytika kalkulátoru TZB-info.cz. „Nyní jsou podle mě hlavními kritérii výběru dodavatele jeho schopnost nabídnout fixní cenu na delší dobu a komunikace se zákazníkem,“ konstatuje.

Lidé se mohou zorientovat také podle počtu odběrných míst, které dodavatel má (přehled je k dispozici na webu Operátora trhu OTE ČR), nebo podle jména, jež si společnost na trhu vybudovala.

Komunikaci jako jedno z kritérií výběru dodavatele zdůrazňuje rovněž Petr Woff z projektu KupníSíla.cz. Na jakých základech firma staví se podle něho pozná z běžné mezilidské komunikace. Doporučuje tak zavolat třeba na zákaznické centrum dodavatele. „Pracovníci zdravého a perspektivního dodavatele komunikují přiměřeně pozitivně (nejsou znudění, ale ani vlezlí), pohodově (nejsou vyčerpaní, ani na vás zbytečně nespěchají, například abyste okamžitě podepsali smlouvu) a profesionálně (nedělají hloupé chyby),“ dodává.

Pořádně pročíst podmínky

Pokud najdete dodavatele, který vám nabídne nižší cenu než stávající společnost, zaměřte se na prostudování obchodních podmínek a smlouvy. „V podmínkách může být sjednáno například automatické prodloužení smlouvy nebo vysoké pokuty,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Smlouvy na dobu určitou jsou rizikové v tom, že je v řadě případů vypovědět nelze vůbec, nebo jen po zaplacení smluvní pokuty v řádu až několika tisíc korun. Situace se může zkomplikovat i ve chvíli, kdy má spotřebitel uzavřenou smlouvu na dobu určitou se stávajícím dodavatelem a zároveň podepíše novou smlouvu s jinou společností. Původní firma po něm může chtít zaplacení „odstupného“, pokud bude na výpovědi trvat. Nová společnost pak může požadovat, aby od ní začal energii odebírat, případně také zaplatil pokutu.

Slušné a férové společnosti jsou

Přestože jsou se změnou dodavatele spojená rizika, Češi se pomalu na energetickém trhu učí chodit. Svědčí o tom, i skutečnost, že loni změnil dodavatele rekordní počet domácností, podle statistik OTE ČR přešlo k novému dodavateli 371 299 odběratelů.

„Férové společnosti na trhu existují, důležité je hledat, porovnávat a zajímat se. Při výběru dodavatele hraje klíčovou roli několik kritérií: cena, obchodní podmínky, smlouva a komunikace. Běžnou záležitostí se staly zákaznické linky zdarma, většina dodavatelů má také on-line zákaznické portály, přes něž lze snadno vyřídit třeba změnu zálohy,“ uzavírá Lukáš Paleček.