Protékající záchod stojí 50 korun denně. Víte, jak šetřit vodou?

Voda je v Česku velmi drahá. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) byla privatizace vodovodních sítí jednou z největších chyb v historii. Jak mj. tehdejší rozprodej probíhal?

Voda je v Česku velmi drahá. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) byla privatizace vodovodních sítí jednou z největších chyb v historii. Jak mj. tehdejší rozprodej probíhal? Zdroj: Profimedia

Tekoucí voda v pražských domech skrývá Legionellu (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Dvaadvacátý březen je už od roku 1992 věnovaný vodě. Světový den vody se slaví jako připomínka skutečnosti, že více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody nebo nemá přístup k vodě. V České republice a v celém západním světě se zatím kohoutky zdají bezedné. Vodohospodářské společnosti přesto vyzývají k úsporám.

Vodou plýtváme méně než před osmadvaceti lety. Přesto máme v domácnostech ještě rezervy. Kapající kohoutek vypotřebuje 4 litry za hodinu. Protékající toaleta 25 litrů za hodinu. Poradíme vám, na co si dát pozor a jak šetřit vodou.

Voda postupně zdražuje

Ve většině měst a obcí voda od ledna 2018 opět zdražila. V průměru dnes lidé v České republice stáčí kubík za 85 korun. Ceny vody pro rok 2018 se region od regionu liší, protože v České republice funguje několik tisíc vlastníků vodohospodářské infrastruktury i provozních společností. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla cena pitné vody meziročně v průměru o 1,10 korun za kubík a cena stočného dokonce o 1,50 korun za kubík.

„Například v Praze lidé od nového roku připlácí necelé dvě koruny za metr krychlový pitné vody. Navýšení ceny vody v metropoli odpovídá inflačnímu růstu provozních nákladů a nájemného vyplácenému hlavnímu městu Praze,“ říká Tomáš Ondra z portálu Vodárenství.cz.

Narůstající ceny vody nutí domácnosti lépe hospodařit. Například v roce 1990 byla denní spotřeba vody na jednoho obyvatele České republiky 173,5 litrů. Loni spotřeboval každý z nás v průměru 88,3 litrů vody denně. V nejchudších částech světa se lidé musí spokojit pouze s 10 litry vody na den.

Pohroma? Protékající WC

Přestože vodou šetříme, máme podle odborníků ještě stále rezervy. Pohromy, které se později projeví na vyúčtování za vodu, mívají na svědomí hlavně kapající kohoutky nebo protékající toalety. Závada na WC je nejčastější příčinou zbytečně vysoké spotřeby vody.

Za hodinu může rozbitým záchodem protéct až 25 litrů vody, to odpovídá 2 korunám. Za den už to je téměř 50 korun. Pokud si například před odjezdem na čtrnáctidenní dovolenou protékajícího záchodu nevšimnete a nevypnete hlavní uzávěr vody, proteče vám domácností 700 korun.

Kapající kohoutek se zdá jako nepatrný problém, za hodinu tak ale přijdete o 4 až 12 litrů, podle intenzity kapání. Za rok vás může taková drobnost vyjít na 9 000 korun.

Spotřebu vody v domácnosti proto hlídejte. Před každým odjezdem, i když jen na dva dny na chalupu, vodu vypínejte. Využít můžete i chytrá zařízení, která propojíte například s mobilním telefonem a jež spotřebu vody ohlídají za vás. Pokud rekonstruujete nebo stavíte, můžete si nechat nainstalovat citlivé vodoměry, které dokážou odhalit i kapající kohoutky.

Tipy, jak šetřit vodu

Abyste snížili spotřebu vody ve své domácnosti, stačí drobnosti. Každý litr se počítá.

  • Při čištění zubů nenechávejte vodu téct. Vždy ji zastavujte.
  • Místo vany si dejte sprchu. Ušetříte až 100 litrů.
  • Nádobí nemyjte pod tekoucí vodou, napouštějte si dřez.
  • Myčku na nádobí zapínejte, až když je plná.
  • Při ručním mytí nádobí dvakrát spotřebujete 70 litrů vody.
  • Pokud naplníte myčku na plnou kapacitu a pustíte ji jednou denně, spotřebuje 20 litrů.
  • Když to není nutné, nepoužívejte při praní funkci předpírání.
  • Pijete kohoutkovou vodu? Naplňte lahve a chlaďte je v lednici. Vodu tak nebudete muset pokaždé odtáčet, aby tekla studená.
  • Na zahradě chytejte dešťovku do sudů. Na zalévání je mnohem lepší.
  • Zahradu zalévejte ráno nebo večer, zabráníte tak vypařování vody.

Světový den vody otevře muzea, vodní elektrárny i čistírny. Nechte si udělat rozbor vody. Více zde >>>