Sjezdovky či sáňkařské dráhy: Kam se připojistit a kde stačí běžné pojištění

Cestovní pojištění na hory

Cestovní pojištění na hory Zdroj: Slavia pojišťovna

K pořádnému zimnímu vyžití už mnohým nestačí jen bežná sjezdovka. Mnozí si oblíbili tzv. Freeride, rozšířené jsou i sáňkařské dráhy. Jak se v těchto případech pojistit? 

Podívejte se, kam stačí bežné cestovní pojištění a kdy je lepší se připojistit a proč.

Bežné sjezdovky a snowparky

Lyžař, který dodržuje pravidla a drží se na značených sjezdovkách a v oficiálních snowparcích, si vystačí se standardním pojištěním. Stejné pojištění platí třeba i pro běžkaře, kteří se pohybují na vyznačených trasách.

Pojištění běžných aktivit platí do 3500 metrů nad mořem. Sportovní pojištění je nutné si sjednat při pohybu až do výše 5 000 metrů nad mořem.

Ve většině střediscích je povinná lyžařská helma. Kdo ji nepoužije, vědomě tak porušuje pravidla areálu. Proto i řešení pojistné události k tomu může pojišťovna přihlédnout. Chránič páteře nebývá povinnou součástí výbavy.

Freeride

Pro jízdu na vyznačených freerideových sjezdovkách je možné se pojistit v rámci připojištění rizikových sportovních činností, protože pohyb v takovém terénu už je z pohledu pojišťovny skutečně nebezpečný.

Sáně a sáňkařské duše

Jestliže se jedná o oficiální aktivitu provozovanou na k tomu určené trati, pak běžné cestovní pojištění dostačuje. Stejné je to u sáňkování nebo bobování na kopci u hotelu za předpokladu, že podle zdravého úsudku nejde vyloženě o rizikový nebo zakázaný úsek – jízda mezi stromy, sloupy, skálami, ploty, na uzavřené sjezdovce, přejíždění komunikace a podobně. Pokud by k nějakému úrazu došlo, taková situace se řeší vždy individuálně s ohledem na všechny okolnosti.

Volný terén

Účet za následky projížďky mimo sjezdovku nebo na jiných místech, kde je jízda zakázaná (například zranění způsobená jízdou pod lanovkou mezi sloupy) hradí každý z vlastní kapsy.