Třetina mladých bydlí ve vlastním

Pražské Jižní Město

Pražské Jižní Město Zdroj: Štěpán Bruner, E15

Celých 36 procent mladých Čechů ve věku 18 až 30 let bydlí ve vlastním bytě nebo domě. Podobný počet, 32 procent, bydlí u svých rodičů. 26 procent bydlí v podnájmu. To jsou data průzkumu pro společnost Kruk.

Ve vlastním bydlí častěji muži (38 procent) než ženy (33 procent). Nejčastěji jde o mladé lidi ve věku 27 až 30 let s vysokoškolským vzděláním. Zajímavé je, že třeba na vysokoškolských kolejích bydlí naprosté minimum mladých Čechů. Bydlení v podnájmu je běžnější u českých respondentů, u slovenských zase bydlení u rodičů.

„Mladí lidé usilují o vlastní bydlení a pořízení bytu či domu na hypotéku berou jako jeden z hlavních důvodů, proč se zadlužit. Není překvapivé, že ve vlastním bydlí především lidé v manželství či dlouhodobí partneři a lidé s vyšším měsíčním příjmem,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Vlastní bydlení = spokojený život

3 ze 4 mladých Čechů jsou přesvědčeni o tom, že vlastní bydlení je podmínkou spokojeného života. Už ve věku 21 let přemýšlí o pořízení vlastní nemovitosti či bytu. Dům nebo byt nejčastěji vlastní zaměstnanci ve veřejném sektoru a v obchodě či službách.

„Bezmála polovina mladých lidí vlastnících dům či byt uvádí, že má jednu velkou půjčku – velmi pravděpodobně hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Mladí lidé bydlící ve vlastním bytě či domě také zdaleka nejvíce uvádějí, že si pravidelně spoří peníze. Můžeme předpokládat, že si takto vytvářejí rezervu na splátky úvěru na bydlení pro případ výpadku příjmů,“ dodává Jaroslava Palendalová.

Častěji mají vlastní bydlení vysokoškoláci, kteří si jej pořizují v pozdějším věku. To může mít souvislost s jejich pozdějším nástupem do pracovního procesu.