Víte, na jak dlouho máte smlouvu u dodavatele? Jak to zjistit?

Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti.

Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti. Zdroj: Shutterstock.com

Radiátor je velmi viditelný prvek bytu, měli bychom proto dbát o jeho vzhled.
Pokud si dáte záležet, bude radiátor po rekonstrukci vypadat jako nový!
3
Fotogalerie

Smlouvy bez závazku, které můžete kdykoli vypovědět jsou u většiny dodavatelů minulostí. Velká část domácností je ale přesvědčena, že mají uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Jak zjistit smluvní závazek u dodavatele?

Stačí jeden podpis na nenápadném dodatku ke smlouvě a dodavateli se upíšete na dva až tři roky. Výměnou za slevu, kterou vám slibuje. Před podpisem smlouvy nebo jakéhokoli jiného dokumentu si ho proto pořádně pročtěte. Vždy byste se měli dozvědět, na jak dlouho smlouvu uzavíráte, kdy ji můžete vypovědět a zda vám za předčasnou výpověď hrozí sankce.

Někteří dodavatelé totiž motají spotřebitelům hlavy víc, než je zdrávo. Ve smlouvě například uvádějí, že trvá 24 měsíců ode dne účinnosti dodatku nebo ode dne zahájení dodávek. Termín účinnosti nebo zahájení dodatku ale ve smlouvě chybí. Spotřebitel se po informaci musí složitě pídit a někteří dodavatelé mu ji dokonce odmítají sdělit.

Až 70 procent lidí má smlouvy na dobu určitou

 „Smlouvu na dobu určitou může mít sjednáno více než 70 procent spotřebitelů. Ze zkušenosti ale víme, že se mnoho spotřebitelů domnívá, že uzavřeli smlouvu na dobu neurčitou,“ komentuje situaci na trhu s energiemi Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

To, že mají lidé sjednanou smlouvu na dobu určitou, si mnohdy uvědomí až poté, co smlouvu se stávajícím dodavatelem vypoví. A ten jim vyúčtuje za předčasné ukončení smluvní pokutu, která se může pohybovat v řádech několika tisíc korun.

Zůstaňte, dostanete lepší cenu. A jinou smlouvu

 To ale není vše. I v průběhu trvání smlouvy může dojít ke změně, aniž by to zákazník zaznamenal. Příkladem jsou různé akční nebo retenční nabídky, které lidé dostávají v případě, kdy zažádají o změnu dodavatele, a původní společnost se je snaží udržet.

Dodavatelé sice nabídnou nižší cenu, ale výměnou za podpis smlouvy na dobu určitou, například na dva roky. Jsou známy i případy, kdy si zákazník nevědomky změnil smlouvu na dobu určitou při výměně jističe. Při jakémkoli jednání s dodavateli je tedy nutné být ostražití a nepodepisovat nic bez předchozího uvážení.

Smlouvy na dobu určitou jsou pro zákazníky problematické v tom, že se automaticky prodlužují, pokud je spotřebitel včas nevypoví. Automatické prodloužení smlouvy je v pořádku, pokud se mění na dobu neurčitou, protože chrání zákazníka před tím, aby se ocitl bez dodávek energií. „Pokud se ale smlouva prodlouží opět na další dobu určitou, například na další dva roky, tak se jedná o překážku bránící změně dodavatele,“ konstatuje Lukáš Zelený.