Co uděláme v případě krize? Sáhneme do úspor

.

. Zdroj: Aneta Chmelařová

..
..
3
Fotogalerie

Uspořené peníze jsou pro nás důležité. V době krize to platí dvojnásob. Právě na úspory spoléhá více než polovina Čechů i v případě druhé vlny Covid-19. Do 10 tisíc má naspořeno třetina Čechů. Vhodné rezervy má ale jen menší procento lidí. Tvrdí to výzkum společnosti Provident Financial a společnosti NMS Market Research.

Ideálním finančním polštářem je šestinásobek měsíčního platu. Ten má ale našetřený jen asi 17 procent z nás.

Umíme šetřit?

Je otázkou, jestli Češi nemají z čeho šetřit, nebo to prostě neumí. Podle Providentu to se spořením není moc růžové. Vůbec nespoří pětina lidí. Důvodem pro ně je to, že nemají dostatek peněz, tedy nemají z čeho. Uvádí to i každý desátý v domácnostech s čistým měsíčním příjmem nad 40 tisíc. „Za absencí úspor stojí nedostatečná motivace si je vytvořit, podcenění rizika ztráty příjmu či nenadálých výdajů, případně malý přehled o vlastních financích. Finanční gramotnost Čechů je bohužel stále nízká,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Nárazově spoří pětina lidí. Peníze si odloží jenom, když jim na konci měsíce peníze zbydou. 18 procent respondentů spoří do tisíce korun měsíčně. 26 procent si odkládá stranou až pět tisíc korun.

Je logické, že čekat, jestli nám na konci měsíce něco zbyde, není úplně efektivní. S touto strategií má 42 procent lidí našetřeno 10 tisíc. O něco lépe je na tom dalších 31 procent dotázaných, kteří spoří nárazově. Ti mají polštář ve výši 10 – 50 tisíc.

Pětina z nás nemá úspory žádné

Pokud budeme brát jako ukazatel průměrnou čistou mzdu 25 500 korun, měli bychom mít naspořeno 153 tisíc. Podle průzkumu má v takové výši úspory 17 procent Čechů.

„Obzvlášť v dnešní velmi nejisté době je finanční rezerva důležitá. Pomáhá zvládat pocit stresu, že v případě nenadálých událostí nezůstane rodina bez prostředků. Bohužel pětina dotázaných v našem průzkumu nemá našetřeno nic a dalších 27 procent má úspory pouze do 20 tisíc. Pro rodinu s dvěma dětmi stěží vystačí na jeden měsíc výpadku příjmů,“ říká Marek Reichl, odborník na osobní finance ve společnosti Provident. Déle než rok by z úspor vyžil jen každý desátý.