Srovnání spořicích účtů. Na jakou úrokovou sazbu nyní dosáhnete?

Spořicí účty (ilustrační foto)

Spořicí účty (ilustrační foto) Zdroj: banka CREDITAS

Úroky na spořicích účtech nejsou příliš vysoké. Přesto ale mají výhodu v tom, že peníze máte mimo běžný účet, a víte, že byste na ně neměli sáhnout. A pokud je přece jen potřebujete, ve vteřině si je můžete na běžný účet přeposlat. Jaké úroky nyní nabízejí?

Banky se shodují, že zájem o spořicí účty je velký. „Je nesporné, že epidemie koronaviru v české populaci znovu oživila zájem o spoření a tvorbu, respektive posilování finanční rezervy, kterou jednotlivci nebo domácnosti mají. Podpůrným faktorem byly dočasně omezené možnosti, jak a kde utrácet peníze. Oboje vedlo k tomu, že bilance klientů jak na spořicích, tak na běžných účtech rostou. Současně s tím pozorujeme zvýšený zájem nových, ale i stávajících klientů o atraktivní spořicí produkty,“ uvádí Štěpán Dlouhý, tiskový mluvčí mBank.

To potvrzuje i Česká spořitelna. Stejně jako v předchozí finanční krizi v roce 2008 i současná krize koronavirová způsobila v meziročním srovnání nárůst depozit v bance. V loňském roce Spořitelna hlásila za první pololetí nárůst úspor klientů o 5 procent. V letošním roce to byl nárůst dvojnásobný. Tedy o 10 procent.

Úroky jsou ale nižší

Přestože úroky na spořicích účtech byly už dříve nízké, některé banky dál snižovaly. Důvodem bylo výrazné snížení sazeb Českou národní bankou. Například Air bank snížila v červnu úrokovou sazbu z 0,8 procenta na 0,6 procenta u vkladu do 250 tisíc.

I ČSOB snižovala úroky. Už v květnu. Momentálně má banka Spoření s bonusem se sazbou 0,5 procenta pro vklady od 500 tisíc do 1 milionu.

„Klienti si mohou založit Duo Profit, který kombinuje zvýhodněný spořicí účet se sazbou 1,5 procenta v případě, že klient zároveň minimálně stejnou částku investuje do vybraných fondů,“ říká Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.                                                                                 

Bonusovou úrokovou sazbu snižovala i Raiffeisenbank. Z 1 procenta na 0,6 procenta při vkladu do 150 tisíc.

U UniCredit bank (0,05 procenta pro zůstatky do 499 tisíc) zůstaly úroky zatím beze změny. To samé platí u České spořitelny (aktuální sazba je 0,2 procenta). Zajímavý úrok na spořicím účtu má mBank. U vkladu do 100 tisíc je úrok 1,2 procenta (mSpoření).

Bankaproduktmaximální úrok (p.a.)
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus Invest2 procenta
ČSOBDuo Profit1,5 procenta (počáteční vklad 30 tisíc)
Poštovní spořitelnaDuo Profit1,5 procenta (počáteční vklad 30 tisíc)
mBankmSpoření1,2 procenta
Equa bankSpořicí účet HIT1 procento
Hello bank!Hello spořicí účet1 procento
INB BankING Konto1 procento (první tři měsíce)
RaiffeisenbankSpořicí účet XL s bonusem0,6 procenta
Air BankSpořicí účet s bonusovou sazbou0,6 procenta
Banka CreditasSpořicí účet+0,5 procenta
Moneta Money BankSpořicí účet0,5 procenta
SberbankFér spoření Plus0,45 procenta
Trinity BankSpořicí účet Výhoda+0,4 procenta
ExpobankExpo spořicí účet0,3 procenta
Česká spořitelnaSpoření ČS0,2 procenta
Fio bankaFio konto0,05 procenta
UniCredit BankSpořicí účet Prima0,05 procenta
OberbankSpořicí účet Limit0,05 procenta (počáteční vklad 30 tisíc)

Češi chtějí spořit. Zájem roste i o podílové fondy

„Platí, že po zhruba měsíčním propadu růstu investic, způsobeném šokem z rychlého příchodu karantény, roste zájem Čechů také o investování zejména skrze podílové fondy, protože investice pochopitelně přinášejí efektivnější zhodnocení finančních prostředků než spořicí účty. V tuto chvíli je objem finančních prostředků, které naši klienti zhodnocují na spořících účtech a v investičních produktech typu podílových fondů v podstatě vyrovnaný, 209 miliard na spořicích účtech a 196 miliard v investičních produktech,“ komentuje Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.