Více než polovina mladých lidí pravidelně spoří

.

. Zdroj: mBank SA organizační složka

..
Stavební spoření
brz
4
Fotogalerie

Mladá generace přemýšlí nad svou ekonomickou budoucností. 55 procent lidí ve věku 18 až 30 let si nějakou částku odkládá pravidelně. Podíl mladých lidí s úsporami roste s věkem a také s dosaženou úrovní vzdělání. Ukázal to průzkum pro společnost Kruk.s

Kolik mladí Češi spoří

V průměru si mladí v České republice každý měsíc odkládají necelých 3300 korun. Nejčastěji je spoří na spořicí účty nebo termínované vklady, stavební spoření a penzijní připojištění. Častěji spoří muži (61 procent) než ženy (49 procent).                                                   

„Procházíme nestandardním a nejistým obdobím, ve kterém řada lidí přišla přinejmenším na čas o pravidelný příjem či přivýdělek, předpokládaný globální pokles ekonomiky bude mnohonásobně delší, než trvání současných omezení a bude mj. spojen s nárůstem nezaměstnanosti. Lidé s úsporami budou schopni udržet si po delší dobu svůj životní standard a nebudou si muset půjčovat na běžné výdaje. Pro mnoho Čechů bez úspor pak bude (i navzdory přijímaným podpůrným opatřením) problematické financovat neplánované výdaje nebo splácet současné závazky,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Podnikatelé spoří nejčastěji

Mezi mladými Čechy nejčastěji spoří podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné. Ze zaměstnaných Čechů ve věku mezi 18 a 30 lety spoří nejvíce pracovníci v zemědělství a lesnictví (93 procent), ve veřejném sektoru (78 procent) a průmyslu či stavebnictví (70 procent).

„Ochota spořit podle očekávání roste s čistým osobním příjmem i příjmem domácnosti. Ukazuje se také, že nejprozíravější jsou v tomto ohledu podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné, stejně jako zaměstnanci v odvětvích, která zaznamenávají velké sezónní výkyvy,“ dodává Jaroslava Palendalová.

Zajímavé je, že nejmladší lidé si nejčastěji peníze ukládají doma, protože je chtějí případně mít rychle k dispozici. S přibývajícím věkem mladí začínají upřednostňovat stavební spoření a termínované vklady.