Agentury hlásí nárůst poptávky po brigádnících v administrativě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bloomberg

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Personální agentury zaznamenaly letos nárůst poptávky po dočasných zaměstnancích či brigádnících do administrativy. Kvůli plánovaným dovoleným kmenových zaměstnanců firmy často hledají recepční, asistenty na vyřizování objednávek či do zákaznického servisu, řekla Lenka Pešková z personální společnosti Hays. Agentury nabízely ale i pozice hotelového fotografa na Kanárských ostrovech, baristy v londýnské kavárně či animátora na Rhodosu.

Standardní odměnou pro profese v administrativě je 140 až 150 korun za hodinu. "Co se týká délky takové brigády, úvazek může být několik dní nebo i týdnů," uvedla Pešková.

Poptávka zaměstnavatelů vzrostla i u podpůrných služeb ve finančních službách. Zde ale firmy upřednostňují dlouhodobou spolupráci na částečný úvazek, což přináší možnosti i pro vyšší věkové kategorii uchazečů, popřípadě pro maminky na rodičovské dovolené. Odměna za takovou práci se pohybuje na obdobné úrovni jako v administrativě, nejčastěji kolem 150 korun za hodinu.

"Co se týká samotných uchazečů o brigády či krátkodobé úvazky, je patrný rostoucí zájem o pozice v marketingu. Tyto pozice nebyly na dočasný úvazek v minulých letech až tak časté a firmy je nabízejí i formou takzvaných trainee programů s možností dlouhodobé spolupráce. Standardně nabízená odměna je v rozmezí 130 až 160 korun za hodinu, v závislosti na zodpovědnostech a náročnosti pozice," podotkla Pešková.

Získat krátkodobou brigádu nebo možnost delší spolupráce mohou snadno studenti technických oborů, například těch zaměřených na IT. Obvykle jde o pozice IT podpora, ať externích nebo interních zákazníků. Nabízená mzda i zde může dosahuje nejčastěji mezi 160 až 200 korun za hodinu.

Přestože běžná hodinová sazba meziročně stoupá, na letních brigádách si mohou studenti vydělat v průměru 130 až 160 korun za hodinu, doplnil ředitel pracovního portálu JenPráce.cz Radovan Hypš. Nejvíce peněz si podle něj nepřekvapivě odnášejí brigádníci v hlavním městě, a to často až dvojnásobek průměrné sazby. Připomněl však, že například kavárenský řetězec Costa Coffee v centru Londýna nabízí až trojnásobek ceny, než kterou by brigádníci na stejné pozici dostali v Praze.

Hotelový fotograf na Kanárských ostrovech vedle nabízeného ubytování a stravy si přijde na 700 eur měsíčně (18 000 korun) plus bonusy za prodané fotografie. Velmi žádané jsou pozice animátorů. Výdělky jsou odstupňovány podle zkušeností a destinací hotelu. Nejvíce nabízejí hotely ve Španělsku, a to až 980 eur za měsíc (25 300 korun). Podmínkou je dobrá znalost minimálně jednoho světového jazyka, plnoletost a společenská povaha, uzavřel Hypš.