Analýza: Luxusní stometrový byt v Praze vyjde průměrně na 155 tisíc za m2

Ilustrace bydlení

Ilustrace bydlení Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ceny nových luxusních bytů v Praze za první pololetí roku meziročně stouply o 9,8 procenta. Podle analýzy realitní kanceláře Svoboda & Williams stál v metropoli metr čtvereční více než stometrového bytu průměrně 155 014 korun, zájem o nadstandardní rezidence ale meziročně klesl o 17,3 procenta. Výše luxusních nájmů v průměru meziročně vzrostly o 14 procent na 34 450 korun za měsíc.

Realitní kancelář Svoboda & Williams uvedla, že v průměru stál prémiový byt o rozloze 102 metrů čtverečních téměř 14,5 milionu korun. Nejdražší jsou luxusní byty v centru v Praze 1, kde průměrná cena za metr čtvereční dosahovala 193 550 korun. V Praze 10 lze pořídit prémiovou nemovitost v průměru za 127 851 korun za čtvereční metr. Luxusní byt si nejvíce v první půlce roku pořizovali čeští klienti, jejich počet tvořil 76 procent kupujících.

Čtrnáctiprocentní meziroční nárůst cen nájemního bydlení podle kanceláře o 5,2 procenta překonal průměrné ceny před koronavirovou pandemií. Většinu nemovitostí si pronajímali cizinci, kteří v nejvyšším segmentu nad 55 tisíc korun měsíčně tvořili až 69 procent nájemníků.

Propad poptávky se podle společnosti v objemu realizovaných prodejů ještě neprojevil. I kvůli válce na Ukrajině a rostoucí inflaci ale společnost očekává stagnaci či korekci trhu. "Což investorům nabízí řadu příležitostí. Dočasné zpomalení vždy vylepšuje nabídku, takže i my v posledních měsících sledujeme, že na trh se v této fázi začínají dostávat zajímavější nemovitosti,“ řekl Prokop Svoboda, managing partner Svoboda & Williams.

Svoboda očekává, že aktuální vývoj urychlí přechod tohoto segmentu na euro. "Nedivil bych se, kdyby rezidenční developeři příští rok začali publikovat v jednotné evropské měně své ceníky a přepočítávat je na koruny podle aktuálního kurzu," uvedl Svoboda. Upozornil, že na kancelářském trhu jsou nájemní smlouvy v eurech už dlouho standardem.

Praha v posledních dekádách prakticky nestaví obecní byty. Bytů v majetku magistrátu a ve správě městských částí je nyní dohromady asi 30 tisíc z původního počtu 194 tisíc, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Většinu bytů samosprávy v privatizacích prodaly nájemníkům.

Veškerá bytová výstavba v metropoli se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) od roku 2010 pohybovala zhruba mezi 3000 a 5000 zahájenými byty ročně. V loňském roce podle ČSÚ začala stavba asi 9700 bytů, což bylo nejvíce od roku 1997. Tento trend zřejmě bude pokračovat, podle dat za letošní první čtvrtletí byla v Praze zahájena výstavba 1935 bytů, což bylo o asi 56 procent více než ve stejném období loni.