Dva ze tří absolventů jsou nevěrní svému oboru

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: profimedia.cz

Své profesní zaměření opouští tři roky po skončení středoškolského studia dvě třetiny absolventů. Pro 65 procent je motivací lepší nabídka práce v jiném oboru.

„Trh práce se i díky digitalizaci rychle mění a mnoho lidí pracuje v jiném oboru, než který studovali. Dřív mohlo být hlavním důvodem odklonu od studovaného oboru málo pracovních příležitostí, dnes jdou mladí lidé za lukrativnějšími nabídkami, co se týče pracovních i platových podmínek, ale i jejich zájmových preferencí. Nebo zkrátka vstupují do oborů, které ještě před pár lety neexistovaly,“ shodují se Petra Drahoňovská a Valery Senichev, kariéroví poradci projektu Samsung Tvoje šance.

Jak si vybrat správnou profesi

Pokud si chcete zvolit tu pravou profesi, je dobré stále poznávat své silné stránky, mít jasnou vizi, určovat si cíle a aktivity, s jejichž pomocí jich dosáhnete. Tento proces nás bude provázet celým kariérním rozvojem. V dnešní době už není obor, který vystudujeme pro naši budoucí kariéru tak určující jako v minulosti.

Podle čeho vybíráme školy

Při vybírání střední školy nás ovlivňuje zájem o obor, dobré uplatnění v budoucnu a v neposlední řadě výdělek. „Nezanedbatelnou roli při rozhodování o střední škole stále hrají i rodiče. Ti se však často neřídí relevantními daty, ale na základě domněnek či vlastní praxe, která ale už dávno nemusí být na současném trhu práce platná. Například často v rodinách převládají stereotypní představy o lépe placené kancelářské práci oproti výdělku řemeslníků,“ upozornila Petra Drahoňovská.

Názor dospívajícího se také může během studia změnit. A to třeba při střetu s praxí. Pracovní trh se díky technologiím vyvíjí závratnou rychlostí, vznikají a zanikají obory a mění se požadavky na pracovníky.