Hlad po lidech v IT sektoru sílí. Řešením může být projektové zaměstnávání

Hráči videoher

Hráči videoher Zdroj: profimedia.cz

Počítač
Data
3
Fotogalerie

Díky nedostatku IT expertů v tomto oboru neustále stoupá mzda, zpružňuje se ale i pracovní trh. Roste obliba projektového zaměstnávání.

Firmy se musí opravdu snažit, aby jim šikovné lidi nepřetáhly konkurenční firmy. Pokud totiž podnik nebude mít dostatek dobrých počítačových expertů, mohou se ztráty vyšplhat do desetimilionových položek.

„Běžně řešíme situace, kdy firma potřebuje pět či deset špičkových programátorů, vývojářů či softwarových inženýrů, kteří jí chybějí na důležitý projekt, přičemž vlastními silami není schopná takový kompletní tým rychle sestavit,“ vysvětluje Milan Čálek ze společnosti CoolPeople. Právě projektové zaměstnávání tak může nabídnout řešení.

Flexibilní úvazky v zahraničí

V zahraničí jsou flexibilní úvazky běžnou praxí. Třeba v USA se toto odvětví točí okolo specializovaných pracovních portálů, které nabízejí tisíce pracovních pozic v oboru informačních technologií a jednotlivé nabídky se přímo řadí podle toho, zda jde o klasický úvazek (plný či částečný), nebo spolupráci formou kontraktu. V západních zemích je už obvyklé, že nezávislí experti pracují tím způsobem, že si odpracují několikaměsíční projekt a po zbytek roku odpočívají. Snadno tak skloubí práci a rodinný život.

Tento trend už se objevuje i u nás. A to hlavně v IT profesích. „Zejména s nástupem generace mileniálů se totiž výrazně mění preference pracovníků,“ uvádí analýza personální agentury Randstad. „Flexibilní pracovní uspořádání a uvolněnější pracovní prostředí se tak stane klíčem k atraktivitě zaměstnavatele a udržení zaměstnanců.“

Typický IT projekt v Česku

Typický IT projekt v naší republice trvá od tří do šesti měsíců a velmi často je možné pracovat z domova. „Zájem o IT odborníky je přitom takový, že žádný expert nemusí mít obavy, že by po skončení plynule nenavázal dalším projektem,“ míní Milan Čálek. Ajťák si může přijít i na deset tisíc korun za jediný den. Finance však pro ně nejsou nejdůležitější.

„Důležitější je to, o jakého klienta či značku se jedná, jaké technologie a nástroje se na projektu používají, složení týmu, systém řízení projektu, možnost home-office, zda se jedná o úpravu staršího projektu nebo vývoj na zelené louce. V neposlední řadě rozhoduje odvětví, ve kterém firma působí,“ uzavírá Milan Čálek.