Mzdy se loni zvedly dvěma třetinám zaměstnanců

ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia

Mzda se loni zvýšila 67 procentům zaměstnanců, což podle únorového průzkumu personální agentury Grafton Recruitment mezi 1240 respondenty přispělo k růstu jejich celkové spokojenosti. Vedle mzdy se na spokojenosti Čechů odráží i chování nadřízeného, stresová zátěž a možnosti kariérního postupu, uvedla dále agentura.

Průměrná mzda v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,9 procenta na 33 840 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen se měsíční výdělek zvýšil o 4,7 procenta. Za celý rok 2018 stoupla průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31 885 korun. Reálně to byl nárůst o 5,9 procenta. 

Ve své práci je podle průzkumu aktuálně spokojeno 72 procent Čechů, což je o 12 procentních bodů více než v předchozím roce. Nejvíce spokojení jsou lidé pracující v informačních technologiích a ti, kterým jejich zaměstnavatel vychází vstříc.

"Jedním z důvodů rostoucí spokojenosti je skutečnost, že dvě třetiny zaměstnanců dostaly v uplynulém roce přidáno. Proti loňskému roku jde o nárůst o 14 procentních bodů. Je tedy vidět, že zaměstnavatelé si jasně uvědomují, že pokud si chtějí své lidi udržet, musí je dobře zaplatit. Mzda totiž pro zaměstnance představuje stále tu největší motivaci," uvedla marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Nejčastěji podle ní dostali přidáno zaměstnanci v IT, lidé se střední školou bez maturity a pracovníci ve věku 35 až 44 let. Finanční ohodnocení zůstává zároveň i nejdůležitějším argumentem pro případný odchod ze stávajícího zaměstnání či pro přijetí nové pracovní nabídky.

Na spokojenosti zaměstnanců se rostoucí měrou podílí i chování nadřízených a jejich vstřícnost. Pouze 57 procent respondentů průzkumu je v tomto ohledu se svým zaměstnavatelem spokojeno, což se projevuje i na počtu lidí, kteří aktuálně přemýšlí o změně. Aktivně si dnes práci hledá 25 procent lidí, dalších 41 procent respondentů vyčkává na zajímavou příležitost a tvrdí, že dobrá nabídka by je ke změně přiměla. Novou práci si hledají především ti, kteří jsou v práci ve stresu, mají méně benefitů a mzda se jim v posledním roce nezvyšovala. Roli hraje ale i nedostatek možností kariérního postupu.

Vedle mzdy je velkou motivací také smysluplnost práce (26 procent) a dobrý kolektiv (18 procent). Mzda je důležitější pro muže a lidi s nižším příjmem, u žen naopak vede smysluplnost práce a kolegové. Osobní rozvoj motivuje hlavně lidi do 34 let a vysokoškoláky. V případě záporné motivace se na druhém místě po nedostatečném finančním ohodnocení umístila špatná organizace práce (22 procent), kterou jako problém pociťují častěji muži, ženy opět častěji zmiňují kolektiv.