Na koho to „padne“? Na každého jedenáctého na neschopence přijde kontrola z OSSZ

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pracovníci úřadů okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) provedli letos za prvních devět měsíců 112 191 kontrol, konkrétně ověřovali, jak lidé v režimu tzv. neschopenky dodržují daný režim.

Výsledek? Když počet kontrol přepočteme na stav neschopenek, tak na každého jedenáctého v pracovní neschopnosti vyšla kontrola. U těchto zkontrolovaných pak byli kontroloři OSSZ nuceni udělit v 2 850 postihů – buď krácením, nebo úplným odejmutím nemocenského.

„Hlavním smyslem kontrol není někoho trestat, ale zajistit, aby čerpání nemocenského, které je vypláceno od 15. dne, do té doby náhrada mzdy zaměstnavatelem, nebylo zneužíváno a byla dodržována pravidla, která stanovuje zákon,“ uvádí tisková mluvčí OSSZ Jana Buraňová, a dodává: „Kontroly dodržování tzv. léčebného režimu provádějí pověření zaměstnanci OSSZ na základě plánu kontrol rovněž z podnětu ošetřujícího lékaře nebo zaměstnavatele.“

V případě, že vás kontroloři nezastihnou na uvedené adrese, vyzvou vás písemným oznámením, abyste kontaktovali OSSZ. Pokud se prokáže porušení režimu, zahájí OSSZ správní řízení. Během prvních 14 dnů má i zaměstnavatel právo kontrolovat své zaměstnance „na neschopence“.

Maximálně 6 hodin denně

Pokud vám lékař vystaví neschopenku, máte povinnost dodržovat tzv. léčebný režim a umožnit kontrolu jeho dodržování. Jste například povinni lékaři sdělit platnou adresu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, označit byt a zvonek jmenovkou, prokázat se při kontrole průkazem totožnosti a dodržovat vycházky určené ošetřujícím lékařem. Ty mohou být povoleny zpravidla nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin.