Partnerské roztržky? Dost často kvůli financím

...

... Zdroj: ING Bank

Renta z nemovitosti
..
...
Peníze
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Finance k našemu partnerskému životu neodmyslitelně patří. 72,5 procenta párů přiznalo, že téma financí rozebírá pravidelně. 14,3 procenta (asi každý sedmý pár) se kvůli penězům vášnivě hádá. To a mnoho dalšího vyplynulo z průzkumu společnosti Broker Consulting.

Nejčastější rozepře jsou kvůli tomu, do čeho naše peníze a v jaké výši vložíme (34,5 procenta). A pochopitelně dost často vznikají hádky kvůli tomu, že rodinné výdaje převyšují příjmy. Zhruba každý pátý pár. Problémy s penězi mohou vést až k rozchodu páru.

„Obě tato témata souvisí s finančním plánováním a vyrovnaným rodinným rozpočtem. Plánování výdajů v závislosti na příjmech je velmi podstatnou složkou zdravého vztahu, dlouhodobý nepoměr mezi příjmem a útratou páru vede k frustraci, která může vyústit až k ukončení vztahu,“ komentuje výsledky Michal Cibulka, metodik finančního plánování Broker Consulting.

Co je možné dělat pro zlepšení rodinného rozpočtu?

Prvním krokem může být to, že si začnete zapisovat vaše výdaje a příjmy. V dnešní době už je možné k tomu využít i aplikace v chytrém telefonu. Když máte vše černé na bílém, zkuste s partnerem probrat, na kterých položkách by se dalo ušetřit. K těmto krokům je ale potřeba určité disciplíny, aby oba v páru domluvená pravidla dodržovali. Pokud si nejste sami schopni poradit, můžete vyhledat pomoc finančního poradce.

Problémem je, když v páru jeden utrácí mnohem více než ten druhý (13,3 procenta) nebo jeden vydělává znatelně méně než ten druhý (5,2 procenta). „I když se to na začátku vztahu zdát jako problém nemusí, značné rozdíly mezi příjmy partnerů mohou mít na pohodovost soužití značný vliv. Zejména pokud je lépe placeným v páru žena, muž se může cítit vydržovaný. S postupným narovnáváním platů mužů a žen, které je patrné už i v tuzemsku, je třeba si zvykat na to, že tyto modely budou stále častější,“ shrnuje Cibulka.

Finančně nás ždímají i potomci

Hádáme se i kvůli dětem, které mají moc velké finanční požadavky (17 procent), 4 procenta partnerů řeší rozkol i kvůli společným dluhům nebo závazkům jednoho z partnerů (7,3 procenta).

„Všeobecně platí, že rodiče by měli se svými potomky finanční situaci domácnosti probírat už od raného věku, samozřejmě adekvátním jazykem, kterému dítě porozumí. Jen tak se jejich děti naučí hodnotě peněz, budou vědět, jaké má rodina finanční závazky a proč a přestanou mít nereálné finanční požadavky,“ uzavírá Michal Cibulka.