Počet „hlavních“ OSVČ klesá, ale stoupá těch, kteří mají podnikání jako vedlejšák

Do dílen chodí hlavně mladí lidé, které živí práce v kanceláři

Do dílen chodí hlavně mladí lidé, které živí práce v kanceláři Zdroj: Michal Kodym

živnost, ilustrační foto
živnostník
Živnostník ještě žije. Tradiční řemesla a výroby jsou na řeckém trhu pořád, ale podnikatele dusí nové daně a odvody
Vybrousit tři sta malých kamínků zabere třem lidem týden práce.
Ruční práce: výroba tradičních přípravků, ve kterých se používá 16 bylin, probíhá v pouhých dvou místnostech - ve stejném domě, jako je vinný sklep.
8
Fotogalerie

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ohlásila, že letos k 30. červnu měly okresní správy sociálního zabezpečení ve své evidenci více než 992 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), což je o zhruba 1 400 více oproti stejnému období loňského roku. Dle statistiky se snížil počet OSVČ, pro které bylo podnikání hlavním zdrojem příjmu, naopak narost počet těch, kteří byli zaměstnáni a zároveň podnikali.

Počet OSVČ, které měly podnikání jako hlavní zdroj příjmů, evidovala ČSSZ na konci června 585 tisíc, jejich počet v porovnání s loňským obdobím klesl o necelých 1 500. OSVČ vykonávajících vedlejší výdělečnou činnost bylo bezmála 407 tisíc, jejich počet vzrostl téměř o tři tisíce. Zajímavostí je, že OSVČ, které vykonávaly vedlejší výdělečnou činnost a platily zálohy na důchodové pojištění, bylo o zhruba 4,5 procenta víc, než loni na konci června.

Nejvíce OSVČ s hlavní činností je v Praze, jejich počet přesahu 105 tisíc. Stejně tak s vedlejší činností, těch bylo k poslednímu červnu necelých 68 tisíc. Druhý v pořadí je Středočeský a třetí Jihomoravský kraj. Kompletní statistiku najdete na webu ČSSZ.

OSVČ se dle činnosti dělí na ty vykonávající hlavní výdělečnou činnost a OSVČ vykonávající vedlejší výdělečnou činnost. OSVČ hlavní mají ze zákona povinnost vždy platit pojistné na důchodové pojištění. OSVČ vedlejší tuto povinnost mají v okamžiku, pokud jejich příjem z vedlejší činnosti dosáhl v kalendářním roce aspoň tzv. rozhodné částky. Rozhodná částka je proměnlivá a v roce 2017 činí 67 756 korun (platí při výkonu samostatné výdělečné činnosti po celý kalendářní rok).