Průzkum: Firmám chybí pracovníci

Úřad práce Ostrava

Úřad práce Ostrava Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Ramík Drahoslav

Úřad práce pro Prahu 4
2
Fotogalerie

Více než 60 procent firem má problém s chybějícími pracovníky. Nejvíce postrádají kvalifikované dělníky. Na jednu volnou pracovní pozici ve výrobě připadne 0,3-0,5 uchazeče. Firmám tedy nezbyde nic jiného, než se v budoucnu spolehnout na zahraniční pracovníky. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hofmann Personal.

Nejvíce řemeslníků a opravářů postrádají v oborech automotive, strojírenství, kovovýrobě a slévárenství. „Kvalifikovaných dělníků je na trhu dlouhodobě nedostatek a situace se jen tak nezmění. Poptávka po těchto lidech již mnoho let výrazně převyšuje nabídku. V současné době dle našich odhadů chybí ve výrobě a ve stavebnictví až 300 tisíc pracovníků,“ říká Gabriela Hrbáčková, ředitelka personální agentury Hofmann Personal.

Nízký zájem o učňovské obory

Problém s nedostatkem řemeslníků můžeme hledat už při výběrů školy. V posledních letech sledujeme snížený zájem o učňovské obory. Spousta mladých má zažito, že manuální práce je spojena s nižší mzdou. Toto už ale dávno neplatí. Díky nedostatku pracovních sil se naopak nabízená mzda zvyšuje.

Třetina podniků bude nabírat zaměstnance

Především kvalifikované dělníky by měla v příštích měsících nabírat třetina firem. Největší počet nových lidí budou hledat v automobilovém průmyslu. Na volné pozice se však hlásí jen velmi málo uchazečů, v průměru jen 0,3–0,5 uchazeče na 1 pozici ve výrobě.

„Nižší čísla než průměr hlásí Praha, Středočeský, Plzeňský a Pardubický kraj, naopak lépe jsou na tom v tomto ohledu kraje Moravskoslezský, Karlovarský, Olomoucký nebo Ústecký, které mají vyšší nezaměstnanost a tudíž více uchazečů na jedno volné pracovní místo,“ doplňuje Gabriela Hrbáčková.

Firmy budou hledat i mezi cizinci

Stále více firem bere jako řešení situace hledání pracovníků mezi cizinci. Tyto kroky společnosti dělaly už před pandemií. Během ní se ale s cizinci museli rozloučit. Nyní je podnikům jasné, že se bez jejich pomoci neobejdou.