Studenti chtějí podnikat. Podnikatelů na hlavní činnost však ubývá

studenti

studenti

studenti, maturity
Studenti
3
Fotogalerie

Celých 35 procent studentů koketuje s představou, že by po dokončení studia začalo podnikat. Odvážnější jsou muži a studenti do 21 let. Na start svého podnikání chtějí mít vlastní úspory, příjmy ze zaměstnání, případně si půjčit od banky, rodiny či známých. Nejvíce atraktivní oblastí pro podnikání je pro studenty informační technologie a gastronomie. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisenbank.

Přesto všechno počet podnikatelů podle České správy sociálního zabezpečení už sedmým rokem klesá (mimo rok 2011). Respektive těch podnikatelů, pro které je podnikání jejich hlavní činností. Tuto situaci s největší pravděpodobností nezmění ani studenti toužící být podnikateli. Nad touto cestou přemýšlí 35 procent studentů, jenom 6 procent z nich je ale pevně rozhodnuto, že chce podnikat.

Studenti se na podnikání finančně připravují

Problémem pro rozjezd podnikání je jeho financování. Více než polovina studentů plánuje start podnikání zaplatit ze svých úspor. Druhá polovina z peněz, které si vydělá ze zaměstnání. Dále pak peníze doplní půjčkami od bank, rodiny nebo známých, crowdfundingem, případně příjmem z pronájmu či prodeje nemovitosti.

Jednou z možností pro začínající podnikatele je využití evropských záruk. „Záruka Evropského investičního fondu umožňuje částečně pokrýt riziko nesplácení, které je u začínajících podnikatelů vysoké, a snížit tak úrok pro klienta. Ten má šanci získat půjčku až 250 tisíc korun,“ uvádí Jan Pari, segmentový manažer Raiffeisenbank.

Nad podnikáním přemýšlí 44 procent mužů a 28 procent žen. V praxi je to ale jiné. Podle Asociace malých a středních podniků založilo firmu v roce 2016 dvakrát více žen než mužů. Větší zájem o podnikání projevili mladší studenti v kategorii 18 až 21 let (42 procent), o něco menší studenti ve skupině 22 až 25 let (30 procent).