Třetina Čechů využívá služeb finančních poradců

.

. Zdroj: Unsplash

Češi začínají mít obavu ze špatné finanční situace. 60 procent se bojí, že přijdou o zaměstnání a tím se zhorší jejich životní úroveň. Dále se k obavám přidává růst cen energií a zboží. Se svými financemi se chtějí obracet na finanční poradce. 50 procent potřebuje radu ohledně ochrany svých úspor před znehodnocením, 21 procent chce poradit s podpojištěním domácností a nemovitostí. Ukázal to průzkum České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF).

Nejvíce se bojíme, že nám s rodinnými financemi zahýbá vážné onemocnění nebo úraz. Noční můry máme i z nestabilní ekonomické situace. Stejně intenzivně jako ztráty zaměstnání se totiž bojíme negativního dopadu růstu cen zboží a služeb a energií na naše peněženky.                                                                                                             

„Češi si však moc nepřipouští další potenciální riziko ohrožující jejich rodinné finance – odchod do penze. Obavy z toho má jen 7 procent dotázaných. Je zajímavé, že ani ve skupině 51 až 60 let, která je propadem životní úrovně v penzi ohrožena nejvíc, se obává negativního dopadu na jejich finance jen 12 procent dotázaných,“ uvedl Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF. Podceňování přípravy na stáří je přitom dlouhodobý problém.

Své finance moc neřídíme

Naše nepřipravenost na stáří je odrazem toho, že spousta z nás finance neřídí, spravuje je spíše „intuitivně“. Pouze 14 procent respondentů má jasný finanční plán, který pravidelně aktualizuje. 13 procent Čechů neplánuje vůbec nic.

Svého finančního poradce má 35 procent Čechů. 10 procent ho mělo v minulosti. S finančním poradcem řešíme nejsložitější finanční produkty. Jako je životní pojištění, pojištění domácnosti a nemovitosti. Často se na poradce obracíme i s žádostí o pomoc při vyřízení hypotéky.