Uchazečům o práci sebevědomí nechybí, tvrdí personalisté 

Úřad práce pro Prahu 4

Úřad práce pro Prahu 4 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
3
Fotogalerie

Podle personalistů mají zájemci o práci zkreslené představy. Mají vysoké mínění o svých schopnostech či nereálné představy o platovém ohodnocení. Tento „trend“ byl patrný už před dvěma lety a ani nyní nijak zvlášť neklesá. Přitom mnoho firem kvůli pandemii začalo propouštět. S tím samozřejmě přibylo těch, kteří hledají práci.

Ke konci července Úřad práce ČR evidoval téměř 280 tisíc uchazečů o zaměstnání. To je o 10 tisíc více než v červnu. A o 75 tisíc víc než v červenci loňského roku. V meziročním srovnání se tedy počet zájemců o práci zvýšil o více než čtvrtinu.

V Praze bylo v červenci 29 500 uchazečů o práci. Nárůst zájemců o práci v hlavním městě byl tedy minulý měsíc o více než třetinu vyšší než vloni v červenci.

Uchazeči ale ze svých požadavků neslevují

„Přestože na trhu práce začíná být dost těsno, zájemci neslevují ze svých přemrštěných požadavků,“ popisuje aktuální situaci Klára Hnátová, zástupkyně ředitele personálního sektoru společnosti Ekospol. Hlavně čerství absolventi si nepřipouští, že postrádají praktické zkušenosti.

Podle personalistů je dalším nešvarem to, že zájemci se často ucházejí o vypsané pozice, na které nesplňují ani základní požadavky zaměstnavatele. Lidé s výučním listem nebo s maturitou (navíc ještě zcela mimo daný obor) se tak bez mrknutí oka ucházejí o práci podmíněnou vysokoškolským vzděláním a mnohaletou praxí na dané pozici.