Ve třetím pilíři systému penzí letos přibyly 2000 lidí

Někteří odborníci místo ukládání peněz do nevýnosných penzijních fondů doporučují rizikovější podílové fondy.

Někteří odborníci místo ukládání peněz do nevýnosných penzijních fondů doporučují rizikovější podílové fondy. Zdroj: Profimedia.cz

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,453 milionu lidí. Bylo to o 2000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,45 milionu lidí. To bylo o 40 000 méně než na konci roku 2018. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má milion lidí, o 43 000 více než loni v prosinci. 

"V době, kdy se inflace blíží třem procentům, se z transformovaných fondů stává smutný případ nesprávné investiční strategie. Kvůli racionálně nesmyslné garanci kladné nuly fondy nemají šanci porazit takto vysokou inflaci a pravidelná každoroční reálná ztráta kolem dvou procent začne časem spořitele bolet," řekl analytik Partners Martin Mašát. Do budoucna proto očekává rychlejší odchod lidí z transformovaných fondů do fondů účastnických. Vedle klasického zhodnocení pomocí finančních trhů se podle něj často zapomíná na příspěvky od státu a daňové úlevy, které výnosnost tohoto spoření razantně zvyšují.

Za první čtvrtletí činil objem vyplácených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření 1,8 miliardy Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření stoupl proti konci roku 2018 o dvě koruny na 136 korun. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplacený na penzijní připojištění činil 129 korun (nárůst o korunu) a na doplňkové penzijní spoření 160 korun (beze změny). 

Objem příspěvků zaplacených účastníky penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v tomto období dosáhl 9,2 miliardy korun. Celkový průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření klesl proti konci roku 2018 o korunu na 701 korun. Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění klesl o dvě korun na 678 korun a průměrný měsíční příspěvek účastníka doplňkového penzijního spoření klesl o deset Kč na 780 korun.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení. Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.