Olympiáda v číslech: Ženy byly dlouho v oslabení. V Tokiu se jejich počet téměř vyrovnal mužům

Olympijské hry jsou největší sportovní akcí na světě. Jejich tradice sahá až do antického Řecka, obnovenou premiéru po staletích absence zažily v roce 1896 symbolicky ve své kolébce v Aténách. Podívejme se na další zajímavá čísla, která se se svátkem sportu pojí. 

Už třikrát musel být termín olympiády zrušen, během první ani druhé světové války se konat nemohly. Tyto ročníky se vůbec neodehrály, k prvnímu odkladu došlo až v loňském roce kvůli globální pandemii. V Tokiu se sportovci z celého světla v novodobé historii sešli pod pěti kruhy už podevětadvacáté. Letní olympijské hry se dosud konaly 16krát v Evropě, 7krát na americkém kontinentu, čtyřikrát v Asii a dvakrát v Austrálii.  

Olympiády v Aténách se na konci 19. století zúčastnilo 241 sportovců, letos v Tokiu to je už přes 11 tisíc. Postupně přibývají i sporty, které se na hrách objevují, oproti minulému ročníku v Riu letos na olympiádu přijeli baseballisté, karatisté, skateboardisté, sportovní lezci nebo surfaři. Celkově počet soutěžních kategorií vyrostl na 33.

Dosud nejnákladnějším ročníkem byla olympiáda v Pekingu, pořadatele vyšla na 42 miliard dolarů. Tokijské organizátory vyjde letošní olympiáda výrazně levněji, částka se prozatím zastavila na 15,5 miliardy dolarů. 

Postupem času se vyrovnává i poměr pohlaví mezi sportovci, kteří se her účastní. Ještě před 40 lety v Moskvě se na olympiádě představilo z celkových pěti tisíc sportovců pouze tisíc žen. Letošní situace je naprosto odlišná, ženy představují 48 procent účastníků.

Nejvíce olympijských medailí získali sportovci ze Spojených států, celkově na stupně vítězů vystoupali už ve více než dvou a půl tisících případů. Na druhém místě se drží Rusko, které má ale i po započítání sovětské historie o tisícovku medailí méně. Třetí jsou Němci s třinácti sty padesáti cennými kovy.