Senátor Vystrčil: Ten, který věci dotahuje a možný prezidentský kandidát

Předseda Senátu Miloš Vystrčil během návštěvy na Tchaj-wanu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil během návštěvy na Tchaj-wanu Zdroj: Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se setkal v Tchaj-peji s tchaj-wanským premiérem Su Čen-čchangem (2.9.2020)
Předseda senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu
Předseda senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu
Předseda senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu
Předseda senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu
20
Fotogalerie

Pracovitý a energický politik. Zní to jako fráze, ale je to nejčastější charakteristika, kterou se dozvíte, když se politiků zeptáte na člověka jménem Miloš Vystrčil. Těch co ho znají, tedy kolegů z ODS nebo horní komory parlamentu. Pro moc víc lidí, snad vyjma těch z Vysočiny, odkud pochází, ještě nedávno moc viditelný nebyl. Byť je coby předseda Senátu druhým nejvýše postaveným politikem v zemi. Teď, po oficiální návštěvě Tchaj-wanu je to jiné. Patří k Čechům, o kterých mluví svět.

Šedesátiletý vystudovaný matematik v politice není žádný nováček. Rostl v ní v době, kdy k páteři tradičních stran patřili sebevědomí hejtmani s ambicí mluvit do celostátní politiky. Byl starostou Telče, hejtmanem Vysočiny, v roce 2010 a také šest let poté vyhrál senátní volby. V druhém volebním období už vedl senátorský klub ODS. Šest let je také místopředsedou strany.

Kdo chce, hledá možnost

Právě partajní kolegové, i když ne úplně všichni, oceňují, že dokáže být nejen pracovitý a energický, ale také velmi kritický. Na kongresech ODS nesedí tiše v koutku, do spolustraníků se dokáže pořádně obout. Kvůli tomu na posledním sněmu ani moc nepočítal s tím, že stranický post obhájí. A už vůbec netušil, že se vzápětí ujme další funkce.

Dva dny po kongresu zemřel Jaroslav Kubera, v té době šéf horní komory parlamentu. Vystrčil se rázem stal jasným kandidátem, který by ho mohl nahradit. V tajné volbě pak získal dvaapadesát hlasů, jeho soupeř jedenadvacet. Volby se zúčastnilo 76 senátorů, tři z nich nehlasovali pro žádného z adeptů. 

Po zvolení se Vystrčil ocitnul rovnýma nohama v zahraniční politice. Musel se rozhodnout, jestli uskuteční cestu na Tchaj-wan, kterou plánoval jeho předchůdce. Události, které odjezdu české delegace předcházely, jsou dostatečně známé a proprané ze všech stran. Snad se ale při té příležitost hodí připomenout Vystrčilův oblíbený citát: „Kdo chce, hledá možnost, kdo nechce, hledá příčinu.“

Prezidentská volba

Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan má takový ohlas, že se Vystrčila už také ptají, jestli tím čistě náhodou neodstartoval prezidentskou kampaň. Novinářům CNN Prima News sice na otázku neodpověděl, ale možnost kandidovat jednoznačně nevyloučil: „Nechme to nyní být. Dělejme práci, kterou máme nyní před sebou,“ konstatoval. 

Novináři možná nebudou jediní, kterým se podobná úvaha usídlí v hlavě. ODS dosud při výběru uchazeče o přímou prezidentskou volbu neměla právě štěstí. Teď je k mání člověk, který má pevný postoj k tématům, se kterými je nutné se vypořádat, a dokáže tím zaujmout. Navíc, ačkoliv se volba uskuteční až v roce 2023, pětice opozičních stran – ODS, Piráti, lidovci, TOP09 a STAN už teď zvažuje, zda nehledat společného kandidáta. Od léta se uskutečnily dvě schůzky na dané téma, zatím bez závěru. Jejich účastníci se údajně „neformálně baví o svých představách.“ Ve hře je také možnost společně hledat kandidáta mezi nestraníky. Po Vystrčilově „úspěchu“ má ale ODS o čem přemýšlet. 

Ve světle reflektorů

Vystrčil osobně se aktuálně chtě nechtě ocitne v samém středu úplně jiného politického zápasu. Komunisté vyzvali kabinet a ministra zahraničí Petříčka (ČSSD), aby se jednoznačně distancovali od mise šéfa Senátu na Tchaj-wan. Cesta podle nich byla „svévolná, až rituální a zbytečná“. V usnesení výkonný výbor KSČM požaduje, aby šéf české diplomacie prohlásil cestu za „nulitní“, nebo ze své funkce odstoupil.  Komunisté se určitě postarají i o to, aby téma zůstalo náležité žhavé a přeneslo se na půdu dolní komory parlamentu. V Senátu nemají žádné slovo, ve sněmovně mohou Babišově vládě přinejmenším slovně zatopit. 

Kritika, která na chvíli utichla, se zase začíná ozývat z více stran. Například bývalý předseda ODS Václav Klaus vzkázal zakladateli ODS Vystrčilovi, že uskutečnit návštěvu ostrovní země byla klukovina. Na pokoji šéfa Senátu s největší pravděpodobností nenechá ani Hrad. Tak jen připomeňme – podporu mu naopak vyjádřilo třeba sedmdesát politiků z Evropského parlamentu, Spojených států, Kanady, Austrálie a dalších zemí. Ve společném prohlášení, zároveň odsoudili snahu pevninské Číny cestu české delegace zmařit. 

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Vystrčil kritiku docela jistě ustojí. „Když do něčeho jde, tak to dokončí, nepamatuji si, že by tomu někdy bylo jinak. A dokončí to do posledního detailu,“ říká o něm poslankyně ODS Miroslava Němcová. Ta stejně jako on pochází z Vysočiny. Vystrčil měl jasno dlouho před odjezdem. Jak řekl, pokud pojede na Tchaj-wan, znamená to, že se přiklání k tomu, abychom dodržovali své principy a hodnoty a přestali počítat groše. Protože jednou bychom mohli zjistit, že žádné nemáme. 

Momentální sláva mu snad nestoupne do hlavy. Při volbě předsedy horní komory parlamentu před kolegy senátory prohlásil: „Jsem jeden z jednaosmdesáti, a kdybych na to náhodou zapomněl, tak mi to prosím připomeňte“. Může si být jistý, že by to s gustem udělali.