ANO vyhrálo ve většině velkých měst, zabojuje o Senát. Prahu a Brno uhájily vládní strany

Volební štáb SPOLU

Volební štáb SPOLU Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volební štáb SPOLU
Tisková konference z volebního štábu Pirátů
Tisková konference z volebního štábu Pirátů
Petr Hlaváček, STAN
Andrej Babiš, ANO
23
Fotogalerie

Ze třinácti krajských měst vyhrálo ANO v osmi z nich, ovládlo také další velká a střední města. V Praze ani v Brně, dvou největších českých městech, však hnutí někdejšího premiéra Andreje Babiše na první příčku nedosáhlo. ANO může také posílit v Senátu, nicméně většinu v horní komoře parlamentu zřejmě udrží vládní strany. Z politických subjektů získala celostátně nejvíce zastupitelů KDU-ČSL, drtivou většinu jich jako obvykle vybojovala sdružení nezávislých kandidátů. Volební účast dosáhla 46,1 procenta.

„Celkově si myslím, že jsme si významně polepšili,“ řekl Babiš v sobotu večer. Vyzdvihl především výsledky ANO ve velkých městech. V menších obcích podle Babiše lidé rozhodují více podle osobní známosti s kandidáty než podle stranické příslušnosti. Velice ale bude záležet na povolebním vyjednávání, které v minulosti dokázalo vyšachovat řadu vítězných stran.

Za úspěch ale považují skončené hlasování také vládní strany. „Oproti minulým komunálním volbám jsme ve všech krajských městech posílili,“ řekl za koalici Spolu šéf ODS a premiér Petr Fiala. „Musíme to vnímat i v kontextu voleb jinde v Evropě, kde vidíme z důvodu energetické krize oslabování vládních stran. V tomto kontextu jsou komunální a senátní volby za Spolu i ODS úspěch,“ dodal.

Vládní strany uspěly v pěti krajských městech. V Praze, Brně, Plzni a v Českých Budějovicích uspěly koalice s účastí ODS. V Liberci tradičně bodovala koalice vedená Starosty pro Liberecký kraj, byť zde oproti posledním volbám mírně oslabila.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové lidé ocenili práci zastupitelů. „Vybírali mezi kompetencí a populismem,“ uvedla. Šéf lidovců Marian Jurečka vyzdvihl, že z politických subjektů získala jeho strana nejvíce mandátů. „Máme dvojnásobně více zastupitelů, než je součet zastupitelů ANO a SPD,“ dodal. Piráti naopak mírně oslabili. „Dostali jsme se nicméně do řady městských zastupitelstev, kde jsme dříve nebyli,“ řekl pirátský předseda Ivan Bartoš.

Pirátům šlo zejména o Prahu, kde se do poslední chvíle sváděl dramatický souboj. Ne však o první místa, kde už byly karty jasně rozdané, ale o to poslední. Nad pětiprocentní hranici se přehouplo od začátku sčítání hnutí SPD, které v hlavním městě kandidovalo spolu s Trikolorou, Hnutím PES a nezávislými společně pro Prahu. Koalice stran, které se do zastupitelstva magistrátu nikdy dříve nedostaly, nemá nijak zvlášť oslňující koaliční potenciál, sebrala však cenné tři mandáty ostatním postupujícím stranám. Pro vítězné Spolu s 19 mandáty, druhé ANO se 14 mandáty, Piráty se 13 zastupiteli, Prahu sobě s jedenácti mandáty a pro STAN s pěti tak bude o to složitější sestavit koalici.

Piráti, Praha sobě a STAN se podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba chtějí sejít ještě v neděli, v této konstelaci ale nebudou mít většinu v 65členném městském zastupitelstvu. Koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL si přeje sestavit koalici na vládním půdorysu, tedy zejména se STAN a Piráty. Velkou averzi však Spolu nemá ani vůči pražskému ANO, se kterým ho podle některých představitelů stran pojí více programových bodů než třeba s Piráty.

SPD uspělo nejen v Praze, ale i na řadě dalších míst. Komunální volby nebyly přitom pro hnutí Tomia Okamury dosud silnou stránkou. „Jako SPD považujeme tyto volby za úspěch, protože na základě současných výsledků to vypadá, že hnutí SPD má nárůst zastupitelů v městech a obcích,“ uvedl v sobotu večer Okamura.

Nevypadá to však, že Okamurovo hnutí bude vládnout obecním radnicím. „Po volbách je důležitý koaliční potenciál. Spoustu stran spolupráci s SPD vyloučila a já doufám, že u nich nedojde k nějakému prozření,“ uvedl Bartoš, podle kterého SPD těží ze strachu, a to nejen z energetické krize. „Tomio Okamura se opravdu nebojí sáhnout do temných částí lidské duše. Možná je to částečně chyba nás politiků, že si k jeho voličům nedokážeme najít cestičku,“ dodal ministr pro místní rozvoj. Do druhého kola senátních voleb postoupila kandidátka SPD Eva Chromcová, což je pro hnutí také historický úspěch.

První kolo senátních voleb nicméně ovládlo ANO. Senátorem se za hnutí stal už v prvním kole Ladislav Václavec na Bruntálsku, dalších sedmnáct kandidátů postupuje do druhého kola. Lidovci také získali jednoho senátora na Orlickoústecku, kterým je premiérův jmenovec Petr Fiala. Dalších šest lidoveckých kandidátů se o křeslo v horní komoře utká za týden. Z prvního kola postoupil přímo do Senátu také Jiří Růžička za TOP 09 v Praze 6, strana posílá do druhého kola tři finalisty. ODS jde do druhého kola s devíti kandidáty, ČSSD obhajuje jeden mandát.

Pohořeli ovšem Starostové a nezávislí, kteří obhajovali šest křesel, do druhého kola ale postoupil jen tři. Mezi ně přitom nepatří místopředseda Senátu Jan Horník ani předseda klubu Petr Holeček. Ať už druhé kolo dopadne jakkoli, vládní koalice by neměla v horní komoře ztratit většinu. Nejsilnější klub by si měla udržet ODS s TOP 09, který tak bude moci nominovat předsedu Senátu. Očekává se, že se jím opět stane Miloš Vystrčil, který půjde ve druhém kole proti Janě Nagyové, která nyní čelí obžalobě u soudu v případu Čapí hnízdo. Politické konkurenty pobavila výrokem, že si jde do Senátu pro imunitu. Tu přitom nabývají senátoři automaticky s funkcí.