Kde získat volební lístky pro druhé kolo prezidentských voleb?

2. kolo prezidentských voleb 2023

2. kolo prezidentských voleb 2023 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

2. kolo prezidentských voleb 2023
2
Fotogalerie

Volební lístky pro druhé kolo prezidentských voleb do schránky nedostanete. Dají vám je až ve volební místnosti. Důvodem je možnost odstoupení kandidátů téměř do poslední chvíle. Pokud by se tak stalo, nebyl by čas doručit volební lístky občanům do schránek. Automaticky by totiž do druhého kola postoupil kandidát, který se v prvním kole umístil na třetím místě, momentálně by to byla Danuše Nerudová.

Volební lístky pro druhé kolo se také vzhledem liší od těch z prvního kola. Mají žlutou barvu a je na nich napsáno, že se jedná o druhé kolo prezidentských voleb. Lístky z prvního kola byly šedé.

ONLINE: Sledujte prezidentské volby 2023 >>>

Jak správně hlasovat? 

Po vstupu do volební místnosti, kde občan předloží svůj občanský průkaz nebo cestovní pas dostane dva hlasovací lístky. Na jednom bude napsaný Petr Pavel s číslem čtyři a na druhém Andrej Babiš, který si vylosoval číslo sedm. Zároveň dostane obálku, do které pak za plentou vloží jeden hlasovací lístek a druhý vyhodí. Následně obálku vhodí do volební urny. 

Video placeholde
Druhé kolo prezidentských voleb. Jak to celé dopadne? • Videohub

Kdy jsou volební lístky neplatné?

Volební lístky se mohou nedopatřením zneplatnit. A to, že:

  • Volební lístek by byl na jiném než předepsaném tiskopise.
  • Volební lístek by byl přetržený.
  • Volební lístek by nebyl vložený do úřední obálky.
  • Volební lístek by byl v úřední obálce s dalším hlasovacím lístkem.

Kdy se koná 2. kolo prezidentských voleb

Druhé kolo prezidentských voleb se koná tradičně v pátek a v sobotu. Konkrétně 27. 1. 2023 od 14 hodin do 22 hodina a 28. 1. 2023 od 8 hodin do 14 hodin. Výsledky voleb budou oznámeny v sobotu.

Kde můžete hlasovat s volebnímí lístky?

Občané volí ve volební místnosti, která připadá k jeho volebnímu okrsku, tedy tam kde má trvalé bydliště. Pro každý okrsek je vyhrazena jedna volební místnost. Volit zde obvykle může zhruba tisíc osob. Za stanovení volebních okrsků je v dané obci či městě zodpovědný starosta. Ten také zveřejní dostatečně v předstihu, kde volební místnost je.

Výsledky voleb 2023: Sledujte sčítání hlasů ONLINE >>>