Spolu nevyšle kandidáta pro prezidentské volby, přijatelní jsou Fischer, Pavel a Nerudová

Koalice Spolu oznámila svůj postup při volbě prezidenta

Koalice Spolu oznámila svůj postup při volbě prezidenta Zdroj: ČTK / Uhlíř Patrik

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by úřad mohl dobře zastávat generál Petr Pavel, ekonomka Danuše
Prezidentský kandidát: Petr Pavel
Prezidentská kandidátka: Danuše Nerudová
Prezidentský kandidát: Pavel Fischer
Možný prezidentský kandidát: Andrej Babiš
8
Fotogalerie

Vládní koalice Spolu nebude nominovat vlastního stranického kandidáta v nadcházejících prezidentských volbách. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by úřad mohl dobře zastávat generál Petr Pavel, ekonomka Danuše Nerudová i senátor Pavel Fischer, který kandidaturu oznámil v pondělí. V prvním kole se koalice za nikoho nepostaví, ve druhém kole ale někoho z nich voličům doporučí. Jeden z favoritů prezidentských voleb, expremiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš kandidaturu zatím nevyhlásil. Rozhodnout se chce do konce října.

Hlavním cílem vlády zůstává podle Fialy zabránit, aby do Hradu pronikly „extremistické a populistické síly“. Pavel, Nerudová i Fischer podle něj mohou vykonávat nejvyšší ústavní funkci v souladu s hodnotami demokratického a stabilního státu. „Kdybychom nominovali někoho dalšího, tak snížíme šanci, že bude tuto funkci zastávat osoba, která bude tyto hodnoty zastávat,“ řekl Fiala.

Koalice Spolu, složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, od vstupu do vlády slibovala, že postaví vlastního kandidáta na prezidenta. Interně se hovořilo jak o samotném Fialovi, který se však exekutivní funkce vzdát nechce, nebo o předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Ten před několika dny obhájil mandát senátora v ostře sledovaném souboji s obžalovanou Janou Nagyovou (ANO). Vystrčil ještě ve štábu zopakoval, že s prezidentskou kandidaturou nepočítá, byť se o ní v koalici hovořilo. „Já tu debatu vyvolávat nebudu,“ řekl. Koalice nakonec od postavení stranického kandidáta opravdu ustoupila.

Interně měl v koalici Spolu vždy velkou podporu Fischer, který skončil před pěti lety v souboji o Hrad po poměrně krátké kampani na třetím místě. Na rozdíl od Petra Pavla nebo Danuše Nerudové má zkušenosti s politikou, což je koaličním politikům sympatické. Na druhou stranu do voleb zbývá jen pár měsíců a jeho soupeři mají náskok, všichni včetně Babiše oslovují voliče minimálně od jara. Je tedy otázkou, jak moc velké má Fischer šance.

Panují také obavy, zda Fischer nepřispěje k rozmělnění hlasů a nesebere tak cenné hlasy zejména Petru Pavlovi. Kdyby totiž Babiš vstoupil do voleb, je generál podle současných průzkumů jediný, kdo by ho dokázal ve druhém kole porazit. Babiš má díky silné voličské základně vítězství v prvním kole poměrně jisté. Sám se však stále nerozhodl, podle některých komentátorů se bojí porážky. Nadále nicméně objíždí republiku ve svém obytném voze a hovoří s voliči.

Podle politologů ale uplynulé volby, zejména ty senátní, prokázaly, že hnutí ANO má strop. Byť dokáže Babiš pravidelně oslovit až třicet procent voličů, existuje větší procento těch, kteří by ho nikdy nevolili. A to v souboji jeden na jednoho může sehrát významnou roli. Hnutí ANO oznámí svého kandidáta na prezidenta 27. října, tedy v předvečer svátku připomínající vznik Československa.

Fischer, Nerudová i Pavel ocenili postoj koalice Spolu k prezidentské volbě. „Oceňuji důvěru, kterou mi koalice Spolu vyjádřila," sdělil Fischer. „Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický," uvedla Nerudová. “Věřím, že si uvědomují, že budu nadstranickou prezidentkou a budu vždy stát na straně občanů," dodala.

O stejný tábor voličů bude jako Pavel, Nerudová a Fischer bojovat také bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer. O funkci se budou ucházet také odborový předák Josef Středula, miliardář Karel Janeček nebo bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Jediného stranického kandidáta postavilo zatím jen hnutí SPD, které vsadilo na poslance Jaroslava Baštu.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Průvodce prezidentskými volbami

Video placeholde
• videohub