Dotace, dary i dřevo na krovy. Poničené jižní Moravě pomáhají stát, firmy i občané

Letecké záběry na Moravskou Novou Ves po řádění tornáda.

Letecké záběry na Moravskou Novou Ves po řádění tornáda. Zdroj: Blesk.cz - David Malík

Letecké záběry na Moravskou Novou Ves po řádění tornáda.
Pražský USAR tým byl nasazen na území Moravské Nové Vsi.
Pražský USAR tým byl nasazen na území Moravské Nové Vsi.
Pražský USAR tým byl nasazen na území Moravské Nové Vsi.
Na Hodonínsku řádilo tornádo.
10
Fotogalerie

Devastující následky čtvrteční bouře a tornáda vzbudily v Česku vlnu pomoci zasaženým obcím. Vláda uvolňuje peníze v dotačních programech, vyplácí mimořádné dávky a poskytuje daňové úlevy podnikatelům. Peníze ve svých kasách hledají zástupci krajů a měst, s pomocí přispěchaly státní firmy, například Lesy ČR přislíbily dřevo na rekonstrukce domů. Desítky milionů vybrali ve sbírkách také občané a firmy.

Škody podle premiéra Andreje Babiše (ANO), který odletí v poledne z Bruselu do Brna, dosahují stovek milionů korun. Poničeno je kolem dvou tisíc domů. Premiér v Bruselu požádal šéfy institucí EU o pomoc pro region zasažený bouřemi a tornádem. Česko může získat pomoc z unijního fondu pro krizové situace. Prostředky z tohoto fondu čerpalo například Chorvatsko po loňském ničivém zemětřesení. Česká vláda na okamžité řešení situace dala deset milionů korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj přislíbilo uvolnit 420 milionů korun v rámci programu Obnova majetku obcí po živelní pohromě. „V pondělí také spustíme program na obnovu obydlí po živelní pohromě. Lidé dostanou dotace až do výše dvou milionů korun s možností navýšení o zvýhodněný úvěr až do výše pěti milionů korun k využití na pořízení i rekonstrukci obydlí,“ uvedla šéfka rezortu Klára Dostálová (za ANO).

Jak pomoci obcím zasaženým tornádem >>> 

Podnikatelům má pomoci odpuštění daní. „Připravujeme pokyn pro Finanční správu, aby poškozeným podnikatelům ze zasažených území poskytla maximální úlevy. To znamená odklad pro podání a splatnost daně z příjmů z 1. 7. do 31. 8. a odpuštění záloh na silniční daň,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Podnikatelé budou moci požádat o snížení všech záloh daní, a to i zpětně. V takovém případě jim finanční správa vrátí i zálohy zaplacené například v červnu.

„Další důležitá informace je pro plátce DPH z regionů s vyhlášeným stavem nebezpečí. Automaticky odložíme platby a podání přiznání k DPH, které je jinak splatné dnes, a to formou prominutí sankcí z pozdního podání a pozdní platby,“ dodala Schillerová. Fyzické osoby a firmy, které mají na zasaženém území majetek, si navíc budou moci odečíst od daně výši škody.

Na místo podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) vyrazily mobilní týmy Úřadu práce, které začaly vyplácet dávky mimořádné hmotné pomoci. Lidé mohou získat až 58 tisíc korun na osobu, a to hotově po prokázání občanským průkazem. Vláda také poskytne peníze poskytovatelům sociálních služeb, zejména zničenému domovu důchodců v Hodoníně.

Rezort dopravy chce obcím pomoci s opravou komunikací. „Na ministerstvu dopravy jsme začali připravovat program pro obnovu komunikací v postižených obcích. Během dne bude zveřejněn, čerpání obratem,“ uvedl šéf rezortu Karel Havlíček (za ANO).

Postiženým oblastem jsou připraveni pomoci i hejtmani a starostové. Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) uvedl, že většina krajů je připravena finančně pomoci. Svaz měst a obcí uvolní z rezervy pětimilionovou částku na pomoc.

Brno má na mimořádném zastupitelstvu příští týden rozhodnout o poskytnutí deseti milionů korun obcím zničeným bouří a tornádem. Plzeň, Hradec Králové či Ústí nad Labem posílají po jednom milionu korun. Pražští radní rozhodnou o finančním daru také v pondělí, náměstek Petr Hlubuček (STAN) navrhuje pět milionů korun.

Pomáhají také státní firmy. Například Státní pozemkový úřad uvolnil sto milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů padesát metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar sto tisíc korun. 

„Myslíme na všechny, kteří se nenadále ocitli bez střechy nad hlavou. Darujeme jim dřevo na nový krov, které i dopravíme na nejbližší pilu, nebo stotisícový dar,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Pomoci chtějí také zemědělci. „Soucítíme se všemi, které zasáhla včerejší bouře s tornádem na jižní Moravě. Členové Agrární komory jsou připraveni pomoci při odklízení škod. Zemědělci mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a mohou odvážet suť z poničených domů,“ uvedl prezident komory Jan Doležal.

Již od čtvrtečního večera bylo spuštěno několik sbírek, do kterých lidé posílají peníze na pomoc obyvatelům, kteří přišli o střechu nad hlavou. Nadace Via od noci vybrala již téměř padesát milionů korun. Další sbírku organizují Adra, Diecézní charita Brno, Diakonie ČCE a Člověk v tísni. Česká televize odvysílá příští týden benefiční koncert České filharmonie a Filharmonie Brno.

Do pomoci se zapojují i soukromé firmy. Mobilní operátor T-Mobile uvedl, že přes neziskovou organizaci Adra daruje pět milionů korun. Nadace ČEZ poskytne deset milionů korun. Online supermarkety Rohlík.cz a Košík.cz zavážejí potraviny, dětské potřeby a čisticí prostředky do postižených oblastí. Podobně učinil řetězec Tesco.

Okamžitou finanční podporu pro region, kde se narodil, slíbil zakladatel společnosti KKCG Karel Komárek. Nadace Karel Komárek Family Foundation vyčlení na pomoc minimálně 150 milionů korun, z toho 50 milionů věnuje Sazka, sdělila skupina v tiskové zprávě. 

Peníze posílají také politické strany. ČSSD pošle podle Hamáčka 600 tisíc korun. Hnutí SPD pošle 200 tisíc korun, navíc kupuje plachty na zakrytí střech. Piráti a STAN, stejně jako trojkoalice Spolu, přerušili kampaň. Spolu posílá 1,5 milionu korun do postižených oblastí. Do oblasti vyjel s materiálem předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.