Vláda chce zkrátit volby na jeden den. Lidé by měli jít k urnám jen v pátek

Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) navrhlo nový zákon o správě voleb, Předseda hnutí STAN Vít Rakušan svůj hlas při loňských volbách do Poslanecké sněmovny odevzdal ve svém rodném Kolíně.

Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) navrhlo nový zákon o správě voleb, Předseda hnutí STAN Vít Rakušan svůj hlas při loňských volbách do Poslanecké sněmovny odevzdal ve svém rodném Kolíně. Zdroj: Josef Vostárek, ČTK

Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) navrhlo nový zákon o správě voleb, který mimo jiné zakotvuje jednodenní volby.
K urnám by šli lidé jen v pátek od sedmi hodin ráno do devíti hodin večer.
Byť na počet hodin jde o stejně dlouhou dobu, která je dnes rozložena do dvou dní, zákon umožní volit i v předstihu.
4
Fotogalerie

Místo sobotního odpoledne stráveného u televizního zpravodajství čeká zájemce o volební výsledky zřejmě dlouhé ponocování. Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) navrhlo nový zákon o správě voleb, který mimo jiné zakotvuje jednodenní volby. K urnám by tak lidé zamířili jen v pátek od sedmi hodin ráno do devíti hodin večer. Byť je to na počet hodin stejná doba, která je dnes rozložena do dvou dnů, zákon umožní volit i v předstihu.

Změna se má týkat sněmovních, krajských, komunálních, evropských i prezidentských voleb. „Česká republika je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny, pátkem a sobotou. Je to neefektivní a z pohledu bezpečnosti i často zpochybňovaný systém,“ píše vnitro.

Rezort tak odkazuje na skutečnost, že urny zůstávají v noci z pátku na sobotu ve volebních místnostech, kde nejsou pod tak bedlivým dozorem jako přes den. Pokud se volební místnosti uzavřou už v pátek večer, první volební výsledky budou zřejmě až po půlnoci a konečné výsledky k ránu.

Výpadek jednoho volebního dne chce ministerstvo kompenzovat zavedením možnosti hlasovat v předstihu. Týkalo by se to všech druhů voleb vyjma komunálních. Lidé by se museli dostavit osobně na příslušný obecní úřad, který by k tomu měl vyčlenit dvě až pět hodin ve středu ve volebním týdnu.

„Hlasování v předstihu sice využívá systém dvou obálek, doručovací a úřední, uskutečňuje se však prezenčně u obecních úřadů. Doručovací obálky otevírá až okrsková volební komise,“ popisuje rezort v návrhu.

Obavy o volební účast i férovost

Politologové návrh kritizují. „Volby v pátek jsou naprostý nesmysl, který ničemu nepomůže,“ domnívá se Stanislav Balík z Masarykovy univerzity. „V kombinaci s volbami v předstihu navíc mizí argument, že v noci z pátku na sobotu může být v zapečetěných místnostech a urnách manipulováno s hlasy, o čemž nejsou žádné doklady,“ upozornil.

Podle Lukáše Valeše ze Západočeské univerzity může změna ovlivnit volební účast. „Česká veřejnost je na dva dny zvyklá. Je možné, že to alespoň v těch prvních volbách zahýbe s volební účastí a vůbec s ochotou lidí se občansky angažovat,“ uvedl Valeš. Politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity to tak dramaticky nevidí, většina lidí podle něj beztak chodí k volbám už v pátek.

Podobně jako Balík ovšem Gregor pochybuje o přesvědčení ministerstva, že se zákonem zmizí pochybnosti o manipulaci s hlasy. „Volby v předstihu nejsou ve světě nic nového. Amerika nám ale ukázala slabinu tohoto systému. Tedy když přijde nějaký antisystémový politik, který své voliče manipuluje tak, aby celému volebnímu systému nevěřili,“ řekl s odkazem na exprezidenta Donalda Trumpa, jenž prohrál loňskou bitvu o Bílý dům a porážku dlouho nedokázal uznat.

Hlasovací lístky až v místnostech, voličský průkaz bude dostupnější

Navrhovaný zákon kromě toho zakotvuje elektronizaci voleb, konkrétně to má být vytvoření systému, který propojí seznamy voličů, kandidátní listiny a další informace do jedné databáze. I v dnešní digitalizované době totiž mnoho úkonů kolem voleb stále probíhá s tužkou na papíře. Systém má vyjít na sto až dvě stě milionů korun.

„Časová náročnost vybudování nového informačního systému znamená, že v plném rozsahu se zákon bude vztahovat až na komunální a senátní volby v roce 2026,“ píší navrhovatelé.

Do budoucna už by také voliči neměli dostávat hlasovací lístky domů do schránek, obdrželi by je až ve volební místnosti. Stát by ušetřil až osmnáct milionů korun na obálkách, obálkování i na tisku lístků, protože jich bude třeba méně.

Do domácností se budou doručovat jen jednoduché informační listiny o konání voleb a kandidujících stranách. Výjimkou budou komunální volby, u kterých jsou natolik komplikované hlasovací lístky, zejména ve větších městech, že by měl stát podle ministerstva umožnit voličům se s tím poprat už doma před odchodem do volební místnosti.

Zjednodušit se má i vydávání voličského průkazu, o který dnes lze požádat pouze na úřadě v místě trvalého bydliště. Nově by to mělo jít na jakémkoli obecním úřadě či na Portálu občana. Zákon také umožňuje volit ze zahraničí do Evropského parlamentu, což dosud nešlo.

Video placeholde
Průvodce komunálními volbami • Videohub