Bydlení u rodičů Čechům vyhovuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Se svými rodiči bydlí 12 procent Čechů. Téměř polovina z nich je ve věku do 26 let. Jako největší výhodu soužití s rodiči dotázaní vidí v tom, že ušetří na nákladech na vlastní bydlení. Naproti tomu nevýhoda je v nedostatku soukromí. Ukázal to průzkum pro ČSOB Stavební spořitelnu.

Do dosažení pětadvacítky opustí své rodiče 72 procent Čechů. Celkem u rodičů bydlí 12 procent Čechů, přičemž čtvrtinu z nich tvoří lidé starší 27 let. S dosažením dospělosti od rodičů odchází dvakrát více žen než mužů.

„Více než polovina rodičů pravidelně odkládá svým ratolestem peníze na lepší vstup do dospělého života. Až nastane ta pravá chvíle se osamostatnit, budou mít k dispozici finanční polštář dosahující několika set tisíc korun. A to je dobrý základ pro koupi vlastní nemovitosti, nebo vybavení domácnosti v nájemním bydlení,“ uvádí Jiří Feix, předseda představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

Výhody a nevýhody mamahotelu

Výhodou spolubydlení mladých s rodiči je úspora financí. Za ty si většina mladých později pořídí své vlastní bydlení. Někteří ušetřené peníze použijí na volnočasové aktivity. 30 procent dotázaných uvedlo, že rodina je pro ně důležitá a prostě chtějí být rodičům na blízku. Někteří s rodiči žijí proto, aby se o ně ve stáří mohli postarat.

Největší nevýhoda je viděna v nedostatku soukromí a prostoru. To potvrzují dvě třetiny respondentů. Čtyřem z deseti odpovídajících vadí, že by jim rodiče mluvili do života a předávali nevyžádané rady. Pocit závislosti a nesamostatnosti označilo za negativum 27 procent lidí. 17 procent Čechů se bojí, že budou označováni za mamánky. Častěji se tohoto pojmenování obávají muži.