Družstevní byt lze koupit levněji. A i na něj jde získat úvěr

Zdroj: Depositphotos

Ceny nemovitostí enormně narostly a dále se zvedají. Proto hledáme jakékoliv možnosti, jak byt koupit levněji. Mnohé nám nevyhovují. Ne každý chce hledat alternativu v bydlení mimo město, kde jsou nemovitosti levnější. Dojíždění, mnohdy každodenní odvážení dětí do školy, odtržení od centra dění – to vše nám může bydlení nejen zkomplikovat, ale ve výsledku paradoxně i prodražit. Lepší je podívat se na možnosti, jak koupit byt v námi požadované lokalitě levněji. Řešením je nákup družstevního bytu.

Jaký je rozdíl mezi družstevním bytem a tím v osobním vlastnictvím?

Družstevní byt není náš. Když jej kupujeme, kupujeme si vlastně jenom družstevní podíl a družstvo nám pak byt pronajímá. V bytě musíme dodržovat veškerá pravidla stanovená družstvem. Družstvo musí schválit, pokud se byt rozhodneme někomu pronajmout, ale rovněž to, když chceme náš družstevní podíl převést na jinou osobu. Družstvu též musíme při vstupu do něj zaplatit základní členský vklad. Ten je ale obvykle pouze symbolickým a jen výjimečně se pohybuje v řádu desetitisíců. Družstvu též platíme měsíční nájem, který může obsahovat částky na opravy domu, jeho úklid, správu domu, na rekonstrukce (plánované, či na splátky úvěru, které si na tyto rekonstrukce družstvo vzalo). Družstvo na svých členech sice nijak nevydělává, ale stará se o společné opravy a správu domu, a na to vybírá finanční prostředky. Včetně určitého finančního polštáře pro nenadálé opravy či plánované rekonstrukce.

Pokud máte od družstva příslib na možnost převodu do osobního vlastnictví, bude se s vámi i banka bavit o podmínkách pro získání úvěru na bydlení či hypotéku na koupi družstevního bytu. Kdo tedy nechce pouze koupit podíl v družstvu a pak v bytě bydlet jako člen družstva, může si koupit podíl a současně zažádat družstvo o převod bytu do osobního vlastnictví. Družstvu pak doplatíte zbytek ceny bytu. Právě na toto si obvykle bereme úvěr, ev. hypotéku.

Na co si však dát pozor při koupi bytu v družstevním vlastnictví?

Určitě si v první řadě ověřte, že ten, kdo vám družstevní podíl prodává, je opravdu majitelem družstevního podílu. Zjistěte si, zdali nemá dluhy vůči družstvu, i co se týče energií. Automaticky by tyto dluhy přešly na vás. Důležité je též vědět, jaká je výše anuity, tedy nesplacené části úvěru spojené s rekonstrukcí či výstavbou domu, kterou musíte jako nový majitel doplatit. Nechte si od družstva písemně potvrdit, že bude souhlasit s převodem bytu, který kupujete do osobního vlastnictví. Zjistěte, jestli už někteří obyvatelé domu mají byty v osobním vlastnictví. Zajímejte se o obyvatele domu, fungování družstva i stav fondu oprav. Hodně vám s tím dokáže pomoci dobrý realitní makléř.

Jak převést družstevní bydlení do osobního vlastnictví?

Možnost financovat družstevní bydlení nabízí Modrá pyramida. Ta poskytuje Hypoúvěr pro nákup družstevního bytu v případě, že máte jistotu získání bytu do osobního vlastnictví do jednoho roku od jeho schválení. Pro jednání o tomto úvěru proto potřebujete mít v ruce písemné potvrzení, že družstvo souhlasí s převodem bytu do osobního vlastnictví. Slovní souhlas rozhodně nestačí. Hypotéka může být až na 90 % ceny nemovitosti. Jde o nejjednodušší způsob, jak získat peníze na nákup družstevního podílu, když nemáte vlastní finanční prostředky na jeho nákup. Jiné možnosti jsou komplikovanější. Hypoúvěr je možné získat, i pokud nemáte jistotu převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví, v tom případě je ale nutné úvěr zajistit  jinou nemovitostí v dostatečné hodnotě.

Některá družstva, mnohdy u novostaveb, či naopak starší družstva, vyžadují při podpisu kupní smlouvy částku 20 až 30 % ceny bytu a poté zbytek ceny bytu splácíte přímo družstvu. Tyto byty jsou ideální pro rodiny, které by jinak na klasickou hypotéku nedosáhly. Modrá pyramida pro financování těchto případů nabízí produkt Rychloúvěr.

Tato půjčka na bydlení umí jednoduše pokrýt startovní částku pro pořízení bytu.