„Mamahotel“ chceme ideálně opustit v pětadvaceti, tvrdí průzkum

Bydlení

Bydlení Zdroj: profimedia.cz

Bydlet u rodičů po třicítce už je divné. Na tom se shodují tři čtvrtiny mladých Čechů. Není pro ně ale vůbec jednoduché dosáhnout na vlastní bydlení. Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny si osm z deseti dotázaných myslí, že by jim s bydlením měl pomoci stát.

„Mamahotel“ nás neláká

Bydlení u rodičů po třicítce je nepatřičné pro 76 procent dotázaných. „Na tom, že bydlení třicátníků u rodičů je nevhodné, se shodnou stejnou měrou obě pohlaví. Jen ženy se trochu častěji reálně stěhují už před dvacítkou, zatímco muži čekají spíše do 25 až 30 let,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

9 z 10 mladých lidí považuje za ideální věk k osamostatnění se 25 let. V tomto věku se ale od rodičů odstěhuje jen 7 z 10. Příčinu můžeme samozřejmě hledat ve stále rostoucích nákladech na bydlení. Problém je v tom, že drahé je i nájemní bydlení.

Čekáme pomoc od rodičů?

41 procent mladých Čechů počítá s pomocí od svých rodičů. 79 procent si ale myslí, že v této situaci by měl mladým lidem pomáhat hlavně stát. Dále ale i obce nebo zaměstnavatel. 7 procent uvedlo, že pomoc neočekávají vůbec od nikoho.