Na hypotéku v tomto roce dosáhne méně žadatelů. Přísnější limity ČNB již od dubna

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Česká národní banka upravuje podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů pomocí úvěrových ukazatelů DTI, DSTI a LTV. Těmi se ze zákona musí řídit všichni poskytovatelé hypoték.

„Zatímco do schválení novely zákona o České národní bance v roce 2021 měly pro banky hranice úvěrových ukazatelů pouze charakter doporučení, dnes jsou již pro ně právně závazné. Centrální banka tuto nedávno získanou pravomoc využívá poprvé s tím, že konkrétní úrovně horních hranic úvěrových ukazatelů stanovuje prostřednictvím opatření obecné povahy s účinností od 1. dubna 2022,“ uvedla Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamiru.cz.

Důvodů pro zpřísnění pravidel poskytování hypotečních úvěrů je více. Dosáhnout na hypotéku se v loňském roce stalo snadnější, současně však rostly ceny bydlení. Česká národní banka si tak dala za cíl bránit nárůstu zranitelnosti bankovního sektoru a zpřísnila limity hypotečních ukazatelů LTV, DTI a DSTI. Letos se tak dostanou na podobnou úroveň, jako před počátkem pandemie.

Řadě zájemců se tak v roce 2022 získání hypotéky tímto krokem značně zkomplikuje. „Odhadujeme, že v letošním roce nejméně desetina potenciálních klientů bude mít problém na hypotéku dosáhnout nebo ji vůbec nezískají. Pode našich propočtů dolehnou přísnější podmínky pro získání hypotéky zejména na žadatele do 36 let věku. Oproti předchozím roků tedy bude hypotéka pro mladé hůře dostupná,“ vysvětlila Veronika Hegrová.

Obtížnější bude pro některé žadatele i sjednání refinancování. „Kdo nevyjde podle nových limitů, bude muset zůstat u stávající banky. Pokud konkurence nabídne výrazně výhodnější podmínky než stávající banka a klient na ni podle nových pravidel nedosáhne, stojí za zvážení přibrat do hypotéky dalšího žadatele,“ doplnila Veronika Hegrová.

Nejen na přísnější podmínky pro získání hypotéky se ale letos musí připravit případní zájemci. Další nepříjemností je zvyšování úrokových sazeb. Podle posledních odhadů se mohu sazby hypoték vyšplhat až k šesti procentům. Důvodem růstu nabídkových sazeb u hypoték jsou kroky centrální banky, která kvůli inflaci zvyšuje základní úrokové sazby v ekonomice.