Nemovitosti jako stále zajímavější investiční nástroj

Developerský projekt skupiny CTR v Praze na Žižkově.

Developerský projekt skupiny CTR v Praze na Žižkově. Zdroj: CTR

Vizualizace bytového projektu Petrohradská, který v Praze 10 staví developer Central Group.
Vizualizace bytového projektu Petrohradská, který v Praze 10 staví developer Central Group.
Vizualizace developerského projektu Vivus Kolbenova společnosti Pankrác v Praze-Vysočanech.
Vizualizace developerského projektu Vivus Kolbenova společnosti Pankrác v Praze-Vysočanech.
Developerský projekt české skupiny CTR v Drážďanech.
7
Fotogalerie

Ceny nemovitostí strmě rostou a to z nich dělá stále zajímavější investiční instrument. Pokud někdo před třemi lety nemovitost koupil a dnes prodá, určitě neprohloupil. 

Tato investice mu mohla přinést milion korun a více. Záleží na lokalitě. Dnes je ale potřeba důkladně zvažovat, jaká koupě nemovitosti se investičně vyplatí.

Nejlepší investice byly v hlavním městě

Pokud někdo v roce 2015 v hlavní metropoli koupil padesátimetrový byt v novostavbě v Praze 4 – Kamýk za 3,5 milionu korun, vlastní dnes nemovitost v hodnotě 4,75 milionu.

Spousta investorů byt koupí ne za účelem později prodat, ale dlouhodobě pronajímat. S tímto se pojí i fakt zvyšování cen nájemného. „Vezměme si byt v panelovém domě pro přehlednost opět v Praze 4 – Kamýk, o velikosti 44 metrů čtverečních, která je nejčastější u bytů 2+KK stavěných za minulého režimu. V roce 2015 investor takový byt po rekonstrukci pořídil za 2,45 milionu korun. Daň tehdy platil prodávající. Za tři roky vzrostlo běžné nájemné v tomto bytě z 9 tisíc korun bez poplatků na 12 tisíc bez poplatků,“ uvádí příklad Jan Martina, oblastní ředitel pro Prahu společnosti M&M Reality. A pro úplnost dodává, že aktuální prodejní cena srovnatelných bytů se pohybuje okolo 3,2 až 3,5 milionu korun a čtyřprocentní daň platí kupující.

Typický investor do pražských nemovitostí?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Je třeba rozlišit mezi realitním magnátem, který má po Praze desítky bytů a pronájmy jsou jeho denním chlebem a drobným investorem, který má pár bytů. Nejdrobnějšími investory jsou manželské páry, které si pořídí na hypoteční úvěr investiční byt. Nájem jim pomůže hypotéku splatit a oni tuto nemovitost vnímají jako své „důchodové spoření“.

Praha láká i cizí investory

Naše hlavní místo je lukrativní jak pro tuzemské investory, tak pro ty zahraniční. „Dle našich zkušeností zhruba každou pátou nemovitost určenou pro investici kupují občané jiných států. Rostoucí poptávka zahraničních klientů je každopádně v poslední době patrná, především pak ze strany občanů bývalého Sovětského svazu v čele s Rusy,“ říká Jan Martina.