Nová zelená úsporám: Budou škrty, nebo nebudou?

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Zateplení domu polystyrenem
Ilustrační foto
...
Renta z nemovitosti
5
Fotogalerie

Největší dotační program na zateplování slibuje miliardy korun, zároveň se hovoří o škrtech. O budoucím rozpočtu Nové zelené úsporám se pořád jedná. Zájem domácností o dotace mezitím narůstá.

Aktuálně běží v České republice tři významné dotační programy – vedle Dešťovky, která přispívá nádrže na dešťovou vodu, a kotlíkových dotací, to je program Nová zelená úsporám. O dotace na zateplení mohou lidé žádat od roku 2014. Státní fond životního prostředí (SFŽP) plánuje žádosti přijímat do konce roku 2021 nebo do vyčerpání financí. A o těch se právě nyní jedná.

Dotace uvolňují pravidla

Škrty by mohly přijít v době, kdy o program roste zájem. Toho si všímají odborníci a potvrzuje to i SFŽP. Počet žádostí se zvedl po loňském říjnu, kdy správce programu uvolnil podmínky a mimo jiné umožnil provádět zateplení svépomocí. Už několik měsíců mohou lidé získat také příspěvek na renovaci trvale obývaných chalup. „V tomto případě mohou žadatelé přidat do nákladů faktury za materiál, zápůjčku nářadí i nezbytný technický dozor,“ upřesňuje Petr Valdman, ředitel SFŽP. Nově lze zažádat také o dotace na venkovní rolety nebo žaluzie.

Od zmíněných změn se zájem zvedl o 19 procent, což navýšilo dosavadní objem čerpání na 2,2 až 2,3 miliardy korun. „Nová zelená úsporám je v kurzu. Zájem o dotace je mimořádný a každým rokem roste. Jen za loňský rok jsme lidem na energeticky úsporná opatření vyplatili 1,5 miliardy korun,“ shrnuje Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Zároveň se chystají další novinky. „Připravují se opatření, kdy by podporu mohli získat kupující nových bytů v pasivním energetickém standardu. Nebo státní garance za zvýhodněné úvěry doplňující dotační podporu. To může zvýšit čerpání o další půl miliardy či více,“ vypočítává Petr Holub z projektu Šance pro budovy. To by mohlo navýšit čerpání na 3 miliardy korun ročně. Zároveň se do programu zařadí podpora úspor energií v bytových domech, což by mohlo znamenat další 2 miliardy korun navíc.

Seškrtat o 40 procent

Zatímco se program Nová zelená úsporám rozrůstá, stát přemýšlí o škrtech, a to kvůli zpomalující ekonomice. Státní rozpočet pro rok 2020 by měl být úspornější, což by se mělo dotknout i dotací. Spekuluje se o tom, že výdaje pro dotační program byl mohly klesnout o 2,7 miliardy korun, to představuje snížení dostupných dotací o více než 40 procent. V praxi by tak příspěvek nedostalo 6 až 13 tisíc žadatelů, kteří by žádali například o dotaci na zateplení fasády nebo nové tepelné čerpadlo.

Proti snížení dotací se ohradili odborníci i lidé pracující v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Ti nepovažují škrty ve výdajích za dobré pro budoucnost Česka, ať už jde o finance na výzkum a vědu nebo o oblast životního prostředí. „Kdyby se nakonec stát rozhodl škrtnout více než 40 procent financí z Nové zelené úsporám, byla by to špatná zpráva pro tisíce domácností, klima i ovzduší, které dýcháme. Radovat by se naopak mohli těžaři uhlí a jaderné elektrárny na uran, který dovážíme z Ruska,“ dodává Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů.

Program Nová zelená úsporám je financovaný z výnosů z prodeje emisních povolenek. Výnosy se nyní rozdělují půl na půl mezi ministerstvo životního prostředí (polovina částky je tedy určena na dotační program) a ministerstvo průmyslu.

Lidé o peníze nepřijdou

Letošní rok by se tak mohl z hlediska dotací zapsat jako poslední štědrý, a to nejen s ohledem na Novou zelenou úsporám. Omezení by se mohlo dotknout i kotlíkových dotací nebo programu Dešťovka. „Příliv peněz nyní pravděpodobně vrcholí, protože často pocházejí z rozpočtu Evropské unie, jejíž další rozpočtové období po roce 2020 zřejmě bude pro bohatnoucí Českou republiku chudší,“ sdělil Petr Woff, analytik portálu KupníSíla.cz.

V současné chvíli není stále jasné, jaké konkrétní škrty dotační program Nová zelená úsporám postihnou. „O rozpočtu se stále jedná, žádná čísla proto nemáme v tuto chvíli k dispozici. Ovšem stále platí, že obavy o kapacitu programu nejsou na místě. I přes případné úspory jsme nadále i v následujících letech připraveni uspokojit všechny žadatele o dotaci, a to i s ohledem na zvyšující se zájem o tento program. Není čeho se obávat,“ uzavírá Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.