Nový chatařský trend: „chalupaření v panelu“

Dřevěná chalupa

Dřevěná chalupa Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Na chalupě dovolenou loni strávila desetina Čechů. Letos jich díky současné situaci nejspíš výrazně přibyde. Chalupáři by ale mohli narazit na jisté problémy.

V první řadě se chalupáři mohou potýkat s cenou rekreačních objektů. Ta v posledních letech roste až o 15 procent každým rokem. V nejoblíbenějších oblastech dokonce ceny vzrostly výrazně více a chaty a chalupy zde jsou v podstatě pro běžného Čecha nedostupné.

„Typická chalupa, jak si jí většina z nás představí, se v atraktivních turistických lokalitách stala pro střední třídu v podstatě nedostupnou. Tento trend se s každým rokem posouvá do stále širších oblastí. Nastává tak paradoxní situace, kdy například starší chalupa bez pozemku u silnice stojí více než běžný byt v totožné lokalitě uprostřed zeleně,” popisuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Panelové chalupy

Starší chaty, které byly budovány v 70. letech zase často nesplňují požadavky nastupující generace. To dává vzniknout trendům jako je „chalupaření v panelu“. To je reakcí na množství levných bytů v panelových domech hlavně v horských a podhorských oblastech v pohraničí nebo u bývalých vojenských újezdů. Tyto objekty totiž často stojí uprostřed krásné přírody, pro běžné bydlení jsou ale kvůli špatným pracovním příležitostem neatraktivní. Roli specifického rekreačního objektu s případnou možností jednoduchého pronájmu však splní ukázkově.

V tuto chvíli zatím nejde o nijak masový trend, v budoucnu však může zesílit. „Jedná se o bytové domy, ve kterých nejčastěji bydlí starousedlíci, fungují v rámci běžných SVJ, jen část bytů zůstává prázdných. Občas bývají i v majetku obce, která je v minulosti vykoupila. Nachází se v místech, kde se produktivní člověk nemá šanci uživit. Často se navíc jedná o byty, které jsou již nějakou dobu vybydlené. Pro rekreakci se však paradoxně hodí skvěle,” zmiňuje Hendrik Meyer.

Pokud tedy chcete místo na přespání, kde si můžete například bezpečně nechat kolo a příležitostně vyrážet do okolí, tato panelová chalupa je ideální. Pořídit se totiž dá už za pár set tisíc s možností jednoduché rekonstrukce. V budoucnu budou ceny těchto objektů spíše stagnovat než klesat.

Maloměsta

Podobným způsobem mohou fungovat česká maloměsta. Také zde se nachází řada objektů, které kvůli přesunu obyvatel do spádových sídel ztratily svou rezidenční funkci a jsou trvale neobydlené. Díky tomu je jejich cena často podprůměrná. “Opět se to týká především bývalých pohraničních měst. Spousta lidí vůči nim má předsudky, nevidí, kolik práce samosprávy udělaly v posledních letech na zlepšení životních podmínek a jak se proměnila struktura místních obyvatel,” uzavírá Meyer.