Pozor na „bytaře“, v létě mají žně. Máme pár tipů, jak si nenechat během dovolené vykrást dům

Pojištění pro váš osiřelý domov

Pojištění pro váš osiřelý domov

Symbol potíží.Ubytovna Sportmá ve Varnsdorfušpatnoupověst, a protobyla terčemdemonstrantů.Podle majiteleJana Ruszatu ale bydlíbezproblémovíRomové
Rodinný dům „LF“ v pražských Nebušicích
Rodinný dům „LF“ v pražských Nebušicích
Zloděj, ilustrační foto
Ilustrační foto kuchyně Koryna
9
Fotogalerie

Pokud vyrážíte na dovolenou, nezapomeňte zabezpečit své obydlí. Během letních měsíců mají totiž žně nejen zemědělci, ale také „bytaři“. Lákají je delší dobu opuštěné či špatně zabezpečené nemovitosti. Příliš prozřetelné není chlubení se s dovolenkou daleko za hranicemi ČR na sociálních sítích. Dle čísel, která nám poskytla Slavia pojišťovna je průměrná výše škody u takových případů okolo pětačtyřiceti tisíc korun.

Byty, rodinné domy či garáže opuštěné na týden, dva či ještě déle... Přesně takové objekty jsou cílem zlodějů v letních měsících. K vůbec nejvíce vloupáním dochází podle policejních statistik v Praze a Středočeském kraji. Pachatelé si přitom lokace mohou vybírat náhodně nebo provádět tipování i po dobu několika týdnů. Kromě dovolených nahrává vloupání také skutečnost, že lidé často větrají a nechávají otevřená okna či dveře do zahrady. Fakt, že jsou nájemníci v té době doma, ne každého lupiče odradí.

Co dělat když máte po dovolené „vybílený“ byt?

Nejdříve ze všeho vždy kontaktuje polici. Do jejího příjezdu do objektu nevstupujte, abyste případně nezahladili stopy. Policie s vámi sepíše protokol, který je nezbytným dokladem při následném řešení pojistné události s pojišťovnou.

V případě, že máte sjednané pojištění domácnosti, zkontaktujte co nejdříve také pojišťovnu. Poté, co váš byt opustí policie, je vhodné pořídit vlastní fotodokumentaci vzniklých škod a připravit soupis poškozených či odcizených věcí. Seznam taktéž předejte pojišťovně a počítejte s tím, že k němu bude potřeba doložit doklady potvrzující vlastnictví odcizených předmětů, tedy účty, záruční listy či certifikáty.

Následně je třeba vyčkat příjezdu likvidátora, který na místě vyhodnotí, zda a v jaké výši bude pojistné plnění realizováno. O tom mimo jiné rozhodne také fakt, zda zloděj musel překonat překážku, tedy zda se dostal do adekvátně zabezpečeného prostoru a musel rozlomit zámek, rozbít okno či vypáčit dveře. Uzavření případu trvá zhruba čtvrt roku, výplata pojistného 15 dní.

Jak snížit riziko vloupání?

  • Před odjezdem se ujistěte, že jste uzavřeli všechny dveře a okna
  • Vlastníte-li zahradu, nenechávejte na ní žádné volně položené předměty, které mohou být snadno odcizeny nebo použity k vloupání do garáže/domu
  • Poproste souseda, aby vám po dobu vaší dovolené vybíral poštu ze schránky a taktéž občas zkontroloval, zda je vše v takové podobě, v jaké jste domov opustili
  • Nedávejte zmínku o plánovaném odjezdu na sociální sítě a ideálně nesdílejte fotografie ani po dobu dovolené