Prodej nemovitostí přes aukce poroste. Do tří let budou tvořit třetinu všech prodejů

.

. Zdroj: MAXIMA REALITY

.
2
Fotogalerie

Zajímavou možností, jak prodávat nemovitosti, se v poslední době stávají aukce. Pomáhají vytvořit pro prodávajícího optimální cenu. Přestože lidé zatím stále preferují spíše prodej přes realitky s možností prohlídek, kde při koupi vyhrává ten nejrychlejší, na trhu je už nyní řada realitních subjektů a makléřů, které s aukcemi začínají pracovat. Odborníci odhadují, že se zlepšujícími se technologiemi, které budou pro uživatele dostatečně jednoduché a přívětivé, pokryjí aukce do tří let více než třetinu všech prodejů.

„V aukcích vidíme obrovský potenciál, protože pomůže vytvořit tu nejvýhodnější cenu pro prodávajícího. Zpravidla je vhodná u atraktivních nemovitostí, u kterých je velká pravděpodobnost, že budou mít více zájemců. To jsou typicky byty ve velkých městech,“ uvedl Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Aukce v budoucnu mohou být dobrým nástrojem pro prodejce, který zajistí maximální možnou cenu v daný okamžik. Byty ve velkých českých městech už nyní kontinuálně zdražují. Data za třetí kvartály let 2020 a 2021 dávají jasně najevo, že na tomto faktu nic nezměnila ani pandemie COVID-19. Naopak tempo růstu cen je poměrně enormní. Nejvíce je to patrné v Ostravě, kde meziročně průměrná cena za jeden metr čtvereční vzrostla o 45 procent na 43 764 korun. Hlavní město Praha hlásí výrazně nižší procentuální nárůst. Byty zde zdražily průměrně o 14 procent na 117 274 korun za metr čtvereční.

S aukcemi se už nyní odborníci setkávají při prodeji nemovitosti poměrně často, a to zejména v případech, kdy má prodávaná nemovitost více zájemců. „Ne vždy ale vyhrává nejvyšší nabídka. Rozhodujícím faktorem může být například to, že má kupující peníze ihned k dispozici a nemusí se čekat na hypotéku,“ uvedl Kunz.

Na aukce se specializuje portál Realitní tržnice. Podle jeho zakladatele Aleše Flígra bude prodej nemovitostí formou aukce v nejbližších letech stále výrazně menší než klasický prodej, ale určitě se bude zvyšovat. „Dnes se prodávají nemovitosti formou klasické inzerce, a když se sejde více zájemců, začne se licitovat o ceně. Lidé si však častěji budou uvědomovat, že forma prodeje přes aukční systém je transparentní, prodávající i kupující vědí přesně, jak se vyvíjí cena i jak velký zájem o nemovitost je podle přihlášených uživatelů,“ uvedl Flígr.

U aukcí podle něj nemůže docházet k „mlžení“ ze strany realitní kanceláře o stavu prodeje, což byl dříve častý nešvar. Přístup RK se ale v posledních letech hodně zlepšil. „Vzhledem k situaci koronavirové krize, stoupajícím cenám energií, výše hypotečních úrokových sazeb s ohledem na již poskytnuté hypotéky kdysi s nízkými úroky a mírou vyšší inflace očekáváme nárůst prodejů formou aukcí jak u dobrovolných prodejů, tak i u zpeněžování v insolvenčním a konkurzním řízení již v příštím roce,“ říká Aleš Flígr.

Aukce nebo dražba je podle něj vhodná pro jakýkoliv typ nemovitosti. Důležité je, aby se o prodeji dozvědělo co nejvíce potenciálních zájemců. Klíčové je vhodně stanovit cenu při prodeji formou anglické dražby, kdy cena stoupá. Používá se i takzvaná limitní cena, díky níž vyvolávací cena nemovitosti může být nižší, než za kterou ji chce vyhlašovatel aukce prodat. Pokud zároveň nedosáhne cena nemovitosti v průběhu aukce minimálně stanovené limitní ceny, majitel ji prodat nemusí. Tato informace je již známa od samého začátku a zájemci s tím musí počítat.