Propanové vytápění poptávají tisíce domácností

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

S průměrnou cenou 2,7 koruny/kWh se stává propan (LPG) ekonomicky zajímavou alternativou zemnímu plynu, která navíc není závislá na Rusku. S ohledem na energetickou krizi letos výrazně roste poptávka po tomto zdroji, a to jak u domácností, tak u firem. Zajistit si do nadcházející zimy tento relativně bezpečný a cenově stabilní zdroj energie už ale mohou stihnout jen domácnosti nebo menší firmy.

V návaznosti na prudké zdražování zemního plynu i elektřiny výrazně rostou i ceny tuhých paliv. Dopadům energetické krize vyvolané okupací Ukrajiny se však celkem vymyká LPG, které je cenově stabilní a v kontextu cenového šílenství u ostatních paliv zdražuje minimálně. Například palivové dříví ve druhém čtvrtletí podle dat ČSÚ zdražilo meziročně o 111 procent, několikanásobně se zvedla cena zemního plynu, přičemž aktuální spotová cena na burze je více než na desetinásobku loňských hodnot. Podle Ivana Indráčka z České asociace LPG (ČALPG) byl cenový růst u čistého propanu dodávaného do zásobníku v prvním pololetí meziročně asi 40 procent.

Diverzifikované zdroje

LPG je totiž současnou geopolitickou situací dotčeno minimálně, protože jeho dodávky nejsou primárně závislé na Rusku. „Velká část tuzemské poptávky je uspokojena LPG získaným při rafinaci ropy v rafinerii v Kralupech nad Vltavou, kam neproudí ropa z Ruska, nýbrž z italského přístavu Terst. Současně existuje dostatek dalších zdrojů, takže nejsme v tomto ohledu odkázáni na Rusko tak jako u zemního plynu,“ vysvětluje Ivan Indráček, šéf ČALPG.

Potvrzují to i jednotliví dodavatelé LPG. Například společnost Hunsgas deklaruje, že veškerý jí dodávaný propan je importován pouze ze zemí Evropské unie. Primagas již dříve informoval, že v souvislosti s válkou na Ukrajině bezprostředně ukončil veškeré obchodní aktivity s Ruskem a žádné další neplánuje.

„Evropské terminály umožňují importovat propan v podstatě odkudkoliv. Díky globálnímu zázemí skupiny SHV Energy můžeme navíc bez ohledu na lokální situaci v regionu – například při odstávce rafinerie – diverzifikovat svůj nákup a zajistit maximální spolehlivost dodávek a stabilní cenu,“ říká Jiří Karlík z Primagasu.

Na rozdíl od zemního plynu je LPG cenově stabilní

Obě oslovené společnosti navíc shodně potvrzují výrazný růst poptávek po vytápění propanem, a to u řádově tisíců domácností. „Nárůst zájmu o propanové vytápění je ve srovnání s předchozími lety asi 100procentní. Velkou poptávku evidujeme rovněž u firem, které si pořizují LPG zásobník jako zajištění pro případ výpadku dodávek zemního plynu nebo na propan rovnou přecházejí, a to hlavně v případě, kdy zemní plyn nakupovaly za aktuální spotovou cenu na burze,“ říká Eduard Pavlech ze společnosti Hunsgas.

Podle ČALPG se cena jedné kilowatthodiny energie v případě čistého propanu dodávaného do zásobníku v současnosti pohybuje okolo 2,2 koruny bez DPH, resp. 2,7 koruny včetně DPH. Význam LPG, které bylo donedávna „jen“ vhodnou alternativou zemního plynu v neplynofikovaných lokalitách, tak díky přijatelné a stabilní ceně výrazně roste.

Plynový kotel nemusíte měnit

Přechod na vytápění propanem je snadné, protože lze pokračovat ve využití stávajících plynových spotřebičů, jako je kondenzační kotel, průtokový ohřívač vody nebo sporák. Většinou je nutná nekomplikovaná úprava spotřebičů spočívající ve výměně trysek hořáků. Zásadní je však instalace propanového zásobníku.

„Dle účelu využití, tj. od např. rekreačních objektů až po velké podniky jsou k mání zásobníky nejčastěji s kapacitou od 1000 do 100 000 litrů LPG. Pro většinu rodinných domů doporučujeme kapacitu 2700 nebo 4850 litrů. Taková zásoba kapalného plynu vystačí běžné domácnosti na jeden až dva roky, přičemž nemusí řešit tarify nebo změny cen na trhu během roku a nikdo jí nemůže přerušit dodávku plynu,“ vysvětluje Petr Sedlák, obchodní a technický ředitel Východočeských plynárenských strojíren (VPS).

Je lepší vlastní zásobník nebo jeho pronájem?

Pořízení vlastního zásobníku nicméně není levnou záležitostí podobně, jako není levnou záležitostí ani instalace tepelného čerpadla. V případě varianty nadzemního zásobníku na 4850 litrů propanu se včetně dopravy, projektové dokumentace a instalace již dostáváme nad 100 tisíc korun. Podle Petra Sedláka má vlastní propanový zásobník výhodu v tom, že zákazník může poptat propan u více dodavatelů a z cenových nabídek si vybrat tu nejlepší, čímž lze někdy ušetřit až desítky procenta zajistit si návratnost investice do vlastního zásobníku.

Další variantou je, že si zákazník nemusí nádrž na zkapalněný plyn kupovat. Dodavatelé LPG běžně poskytují zásobníky do pronájmu. „Cena za pronájem zásobníku je v podstatě symbolická, většinou vychází na jednotky korun denně. Výhodou zásobníku, který zůstává v majetku dodavatele propanu, je, že zákazníkovi odpadá odpovědnost i náklady za veškerý servis a revize,“ vysvětluje Jiří Karlík.

Přechod na propan lze do zimy stihnout, ale jen u domácností

Oslovení dodavatelé LPG se také shodují, že menší a jednodušší instalace je do zimy možné ještě stihnout. Instalace čistě záložních zdrojů nebo velkých zásobníků pro průmyslové podniky se však v důsledku extrémní poptávky odsouvají na příští rok.

„Z hlediska domácností je pro přechod na propanové vytápění v tuto chvíli nejvyšší čas. Montážní firmy i kapacity projektantů jsou ale velmi vytížené,“ upozorňuje Eduard Pavlech a dodává, že z hlediska firemních instalací je nyní již pozdě. Firmy potřebují instalovat větší úložiště a projít standardním procesem stavebního či jiného povolení místních municipalit, což může být běh na dlouhou trať.