Voda v některých regionech skokově zdražila. Snížení DPH od května by ji ale mělo zlevnit

V průměru budou české domácnosti letos platit 94 korun za kubík.

V průměru budou české domácnosti letos platit 94 korun za kubík. Zdroj: Profimedia

Voda v lednu skokově zdražila.
Leden sice přinesl zdražení, ale v květnu má cena vodného a stočného poklesnout díky snížení sazby DPH.
3
Fotogalerie

Vodné a stočné od prvního ledna navýšila většina vodárenských společností. Podle odborníků jde o největší zdražení vody za posledních několik let. Čeká se ovšem, že v polovině roku voda mírně zlevní, a to díky snížení sazby DPH.

Většina domácností v České republice je napojena na veřejnou vodovodní síť. Kolik za vodné a stočné zaplatí, pak záleží na politice jednotlivých vodárenských společností. Těch jsou desítky a v každém regionu je proto jiná cena vody. Praha je tak třeba levnější než Plzeň. 

Veřejný provozovatel versus soukromník

Po Novém roce stouplo vodné a stočné ve většině regionů, v některých oblastech dokonce o více než deset procent. „Zdražení se týká větších i menších měst, oblastí, kde provozují vodárenskou infrastrukturu města, i lokalit, kde působí soukromé společnosti. Veřejný provozovatel tedy neznamená levnější a soukromý neznamená dražší provozovatel, jak se někde mylně traduje,“ konstatuje Tomáš Ondra z portálu Vodárenství.cz.

Typickým příkladem je Plzeň, kde je provozovatelem vodohospodářské infrastruktury město a kde od Nového roku narostlo vodné a stočné o 12 procent. „Hlavním důvodem je zvýšení nájemného za městskou vodohospodářskou infrastrukturu, které inkasuje město,“ uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář s tím, že peníze město vloží do opravy a modernizace sítí. Zatímco loni Plzeňané platili za kubík vody 88,38 koruny, od Nového roku to je 98,81 koruny.

Za vodu si připlatí Praha i Ostrava

Voda zdražila i v Praze. Od ledna za ni obyvatelé zaplatí 94,01 koruny za metr krychlový. Oproti loňskému roku stoupla cena vody o 4,9 procenta. „Nárůst je rozdělen na část inflační, která pokrývá růst provozních nákladů, a část investiční, která je určena na investice do vodohospodářského majetku,“ vysvětluje Tomáš Mrázek, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, provozovatele pražské vodohospodářské infrastruktury.

Zdražení se nevyhnulo ani Středočeskému kraji. Například na Kladensku stanovila společnost Vodárny Kladno – Mělník cenu vodného a stočného pro rok 2020 na 105 korun za metr kubický vody. Podle svého vyjádření získá společnost více peněz na nutné investice, a to o 90 milionů korun ročně navíc.

Cena za kubík vody se zvýšila také na Olomoucku, a to o 1,74 koruny, konkrétně na 87,01 koruny. Cenu vodného a stočného od ledna zvýšila i společnost SmVaK Ostrava. Nárůst je o 4,91 procenta. Lidé tak nyní platí za kubík 89,26 koruny. Také ostravská společnost vysvětluje zdražením nutností investic. Celkem 900 milionů korun také vloží vodohospodáři do modernizace, rozvoje a oprav infrastruktury. Jedná se o vůbec nejvyšší alokovanou částku v historii společnosti.

Krajské volby 2020 ve Středočeském kraji >>>

Vodné a stočné zlevní díky DPH

V průměru budou české domácnosti letos platit 94 korun za kubík. Ceny vodného a stočné ale nejsou pro letošní rok konečné. Ve většině měst a obcí se vodné a stočné bude v roce 2020 měnit dvakrát. Leden sice přinesl zdražení, ale v květnu má cena poklesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na deset procent.

„Většina domácností by tak měla platit za vodu méně, výjimku tvoří Praha, která zlevňování neplánuje. Ministerstvo financí navíc jednoznačně deklarovalo, že bude přísně zkoumat a posuzovat, zda vodárenské společnosti skutečně snížení DPH do konečné ceny promítly,“ doplňuje Tomáš Ondra.

Cena a kvalita vody

Cenu vody ovlivňuje řada proměnných. Mezi jinými to jsou náklady na nákup vody z podniků povodí, přičemž se ceny liší podle konkrétního povodí, započítat je třeba náklady na chemikálie při čištění odpadních vod a úpravu pitné vody, na zpracování a odvoz kalů, na mzdy zaměstnanců a na energie. V neposlední řadě musejí podniky počítat i s investicemi na údržbu a modernizaci infrastruktury. 

V posledních letech se do obnovy vodohospodářské infrastruktury a zkvalitnění služeb dodávek pitné vody investuje zhruba deset miliard korun ročně. To má vliv i na rostoucí kvalitu vody. „Kvalita vody se posuzuje podle řady ukazatelů, mezi které například patří počet překročení limitních hodnot, mezních nebo nejvyšších mezních hodnot. Dále se pečlivě monitoruje mnoho chemických, fyzikálních a mikrobiologických hodnot a v tomto ohledu se Česká republika řadí k zemím s nejnižším výskytem těchto znečištění,“ přibližuje Tomáš Ondra z portálu Vodárenství.cz.