Vykrádání bytů a domů: Jak se můžete bránit před zloději?

Zloděj, ilustrační foto

Zloděj, ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, Sedmicka

Maskovaná žena přepadla čerpací stanici v Milovicích na Břeclavsku. Ilustrační foto.
Zámek
3
Fotogalerie

I když jste doma, není váš majetek v bezpečí. 42 procentům zlodějů nevadí, že v domě spí lidé. Jaká jsou práva na ochranu vašeho majetku, můžete v případě, že zloděje přistihnete nějak zasáhnout? Podle právníků není na tuto otázku jednoznačná odpověď. Každopádně by se měla volat policie, zloděje můžete i zadržet uvnitř.

Z průzkumu společnosti Jablotron z roku 2012 realizovaného mezi zloději ve věznicích vyplývá, že z běžných zabezpečovacích systémů jsou pro zloděje největší překážkou alarmy (70 procent), bezpečnostní dveře (69 procent) a bezpečnostní skla (63 procent). Přes polovinu zlodějů uvedlo, že rodinné domy se nejlépe vykrádají v noci. 80 procent dotázaných uvedlo, že paneláky se naopak lépe vykrádají ve dne.

Zloděje může odradit zabezpečovací systém. Zkušení bytaři kvalitní zabezpečovací systém poznají a rozmyslí si svůj záměr, aniž se o vloupání pokusí. Více než polovinu pachatelů by k odchodu přimělo i označení „Objekt je napojen na pult centrální ochrany“ a stejný počet uvádí, že by si vloupání rozmysleli díky hlídacímu psovi anebo kamerovému systému.

Pojištění máte, pozor ale na zkrácené plnění

I když máte domácnost pojištěnou proti krádeži, ještě to neznamená, že dostanete plnění ve smluveném rozsahu. „Jsou pojišťovny, které velmi podrobně stanoví úroveň zabezpečení, kterou podmiňují výplatu škody při vloupání. A dokonce se na to někdy odvolávají i v případech, kdy zloděj vnikl dovnitř jinudy než přes zabezpečené dveře,“ komentuje situaci na pojistném trhu Marek Orawski, šéf pojišťovny První klubová. Stačí zapomenout zapnout bezpečnostní alarm a jste nahraní.

Pokud ale máte dům zabezpečený nad rámec požadavků pojišťovny, můžete získat zajímavé slevy na pojistném. V ceně pojistného se odrazí i lokalita, kde bydlíte. Nejvyšší pravděpodobnost vloupání je v Praze, nejnižší na Vysočině. Podle statistik Policie ČR došlo v loňském roce v České republice ke 24 127 vloupání. Pozitivní je, že od roku 2013 tento počet každým rokem klesá.

Každopádně si pohlídejte, aby pojistka nebyla podpojištěna ani přepojištěna. Smlouvu každé dva až čtyři roky aktualizujte. „U smluv je podstatné, aby byly flexibilní, musí být snadné je změnit, zrušit, navýšit nebo snížit. Pozor si dejte i na výluky v pojištění,” radí Marek Orawski.¨

Jak se můžeme bránit, lze použít zbraň?

Podle právníků je potřeba posoudit konkrétní situaci, její vážnost a hrozící rizika. Což je sice rada nad zlato, ale těžko reagovat s chladnou hlavou, když máte v domě spolu se svou rodinou i „nezvané hosty“. Pokud to situace umožňuje, samozřejmě hned volejte policii. „Poté zareagujte přiměřeně povaze hrozícího nebezpečí, máte právo na nutnou obranu i zadržení pachatele. Pokud zloděje jen přistihnete a on vás nenapadne, není přiměřené jej zastřelit. Ze samé podstaty však plyne, že obrana musí být vždy intenzivnější, efektivnější než samotný útok, jinak by nebyla účinná,“ radí Jan Bureš, partner advokátní kanceláře LP Legal.

Můžete tedy v případě, kdy se nám někdo vloupe do domu použít zbraň? „Bránit se použitím zbraně je obecně možné v případě, kdy pachatel hrozí zbraní. Existují samozřejmě i výjimky, kdy například zloděje přistihne žena v důchodovém věku. Pokud již zloděj utíká, nesmíte ho ohrozit na zdraví či životě,“ doplňuje Jan Bureš.

Myslete i na to, že v případě závažnější trestné činnosti je vaší zákonnou povinností vše nahlásit. Pokud jste proti krádeži pojištěni, bude vaše pojišťovna dokonce trvat na tom, že bude plnit pouze v případě, že bylo vše řádně hlášeno na policii.

Ochranné prvky

Neznamená, že když poctivě zamknete vchodové dveře, jste v bezpečí. Zloději moc dobře vědí, že tudy cesta nevede. Volí proto okno do zahrady, balkonové dveře, sklep anebo garáž. Pokud bydlíte v bytovém domě v prvním patře a máte balkón, také byste měli být na pozoru.

Jako první by mělo být pořádné zabezpečení dveří. Ochranné prvky jako bezpečnostní kování, bezpečnostní štít, zadlabací zámek, patří vícebodové vrchní přídavné zámky. U rodinných bytů se zaměřte na všechny dveře a okna do sklepa (ty nejlépe opatřete mříží). Dále je možné využít elektrický zabezpečovací systém s napojením na pult centralizované ochrany bezpečnostní služby. Tato služba je ale poměrně drahá.

Elektronika dále pomůže navodit zdání, že objekt je neustále obývaný. Na spínací zařízení lze napojit světla, televizi, rádio či žaluzie. Na okna nemusíte hned vrtat mříže, dobré ale je použít tvrzené nebo vrstvené sklo s vysokou odolností. Věnujte však pozornost také rámu, okenním překladům a parapetům, závěsům, uzávěrům a kování.