Změny v dávkách na bydlení ohrozí třetinu samoživitelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Samoylova

Ilustrační foto
Staré činžovní domy v Praze na Újezdě, které developer AFI Europe přestaví na nové bydlení.
3
Fotogalerie

Od roku 2021 by měl začít platit návrh zákona, který by zásadně proměnil dávky na bydlení. Vzniknout by měl i nový příspěvek. Znamenat to ale bude zrušení doplatku na bydlení a zpřísnění jeho výplaty. Tato změna by mohla zasáhnout až 1/3 rodičů samoživitelů spadajících do střední třídy. Zhoršila by se situace jak v chudých regionech, tak i ve velkých městech.

V průzkumu, který prováděl program VašeVýživné.cz provozovaný Asociací neúplných rodin, se více jak polovina z dotazovaných rodičů samoživitelů shodla na tom, že zvyšování cen nájmů vzrůstá nad únosnou mez. V tuto chvíli je mnoho domácností, které si jsou schopné své bydlení udržet hlavně díky podpoře státu. Pokud se zruší tato dávka, mohlo by se stát, že samoživitelé žijící v azylových domech či na ubytovnách by přišli o střechu nad hlavou úplně.

„Až třiceti procentům rodičů samoživitelů spadajících do střední třídy hrozí, že se mohou během krátkých šesti měsíců propadnout až na takovou úroveň, že začnou být závislí na státní podpoře a sociálních dávkách. Téměř 30 000 z nich se tak dostává do tzv. „spirály snižující se životní úrovně“. Důvodem je minimum volnějších pracovních úvazků, vyšší náklady na život a bydlení. Taková situace vede k nulové možnosti ušetřit jakékoliv částky. Změna příspěvku na bydlení ale ohrozí všechny rodiče samoživitele, kteří pobírají tento příspěvek,“ říká Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz.

Z důvodů změn a kvůli nově navrhovanému zákonu se celkem 14 procent samoživitelů bojí, že bude situace neúnosná a budou se muset uchýlit k hledání levnějšího, tedy i menšího, bydlení.

Nájem pojme velkou část příjmů samoživitelů

Nájem pojme více než polovinu měsíčního příjmu 43 procentům samoživitelů. Celou polovinu financí zaplatí 31 procent rodičů. Pro 31 procent samoživitelů už je nepřijatelné, aby nájemné ještě vzrostlo.