Dálniční známka pro rok 2019: vše zůstává při starém, v budoucnu ale zřejmě přijdou změny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Prodejem dálničních známek získává stát do své kasy každoročně miliardy. Jen v roce 2017 se vybraná částka za dálniční známky vyšplhala na zhruba pět miliard korun. Letošní číslo by mělo být podobné, jejich cena se totiž nemění.

Cena dálničních známek 2019

Roční dálniční známky pro rok 2019, které mají platnost vždy od 1. prosince 2018 do 31. ledna 2020, jsou v prodeji už od prosince a vyjdou na patnáct stovek korun. Cena měsíčního kupónu zůstává na 440 korunách a u desetidenního kupónu pak na 310 korunách. Dálniční známku lze koupit i s předstihem na období, které teprve nastane.

Elektronizace

Známky mají podobu samolepky jako v letech minulých. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) však plánuje změny, řidiči by měli dálniční poplatky platit elektronicky jako na Slovensku nebo v Rakousku, a to od roku 2021.

Úseky, na které si musí každé auto do 3,5 tuny koupit dálniční známku, jsou označené značkou, případně dodatkovou tabulkou. Těžší vozidla podléhají systému elektronického mýta.

Finanční kalkulačky pro výpočet čisté mzdy, důchodu a jiných dávek najdete na stránkách Finexpert.cz zde >>>

Dálniční poplatky u sousedů

Rakousku musí na rozdíl od Česka platit za průjezd dálnicemi také motorkáři, roční známka je tam stojí 34 eur a 70 centů, v přepočtu zhruba 890 korun. Běžní řidiči osobního vozidla za roční kupón dají 87 eur a 30 centů, v přepočtu zhruba 2 240 korun.

V Německu si řidiči dosud mohli užívat dálnice bez poplatků, od začátku roku však už budou dálnice nově zpoplatněny, přičemž cena bude záviset na objemu motoru a emisní třídě vozidla. Roční dálniční známka vyjde maximálně na 130 eur, což je v přepočtu 3 406 korun. Na Slovensku stojí roční kupón 50 eur, tedy zhruba 1282 korun.

Pokuta za dálniční známku

V případě, že řidič nemá známku, nebo ji má prošlou, hrozí mu pokuta pět tisíc korun. Tu mu mohou uložit jak policisté České republiky, tak celníci. Ne všichni ale dálniční známku potřebují. Výjimku mají například vozy státní správy, armády a složek integrovaného záchranného systému nebo vozidla přepravující zdravotně a tělesně postižené osoby nebo například členy diplomatické mise.