Jakou část ze mzdy odevzdáte na pojistném a na daních? Pomůže vám to spočítat naše kalkulačka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Daně, jež zdražují veškeré zboží a služby a zároveň snižují hodnotu naší hrubé výplaty, jsou věčným tématem nejen odborníků na hospodářskou politiku, ale snad všech lidí, kteří si aspoň jednou prohlíželi svou výplatní pásku. Důvodem je, že se čistá mzda od té hrubé může výrazně lišit. To, do jaké míry, přitom záleží na mnoha okolnostech.

Hrubá mzda je dle definice peněžní odměna za práci před zdaněním a jinými odpočty, jako je například pojistné. Zahrnuje v sobě tedy platby na sociální a zdravotní pojištění. Sociální pojištění ze mzdy ukousne 6,5 procenta a zdravotní pojištění 4,5 procenta. Existuje však i takzvaná superhrubá mzda, která je ještě vyšší, a to o pojistné placené zaměstnavatelem. Ten musí za svého pracovníka na zdravotní pojistné zaplatit devět procent z jeho hrubé mzdy a dalších 25 procent pak vydá na sociálního pojištění.

Kalkulačku čisté a hrubé mzdy naleznete zde >>>

Další část z hrubé mzdy, která se do peněženky zaměstnance nakonec nedostane, jsou přímé daně. U zaměstnanců činí patnáct procent ze superhrubé mzdy. Ti, kdo pobírají mzdu nad 130 796 korun, ještě navíc platí solidární daň, a to ve výši sedmi procent z částky, která převyšuje zmíněnou hranici.

Výši odvedené daně lze ale ovlivnit celou řadou výjimek. Pokud je zaměstnanec rodičem, může například uplatnit daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti. Každý měsíc lze využít také daňovou slevu na poplatníka, na studenta, na držitele průkazu ZTP/P a na invaliditu.

Průměrná hrubá mzda v Česku na konci roku 2018 činila 33 840 korun a v Praze dokonce 41 851 korun. Na průměrnou mzdu ale v Česku dosáhne zhruba jen jedna třetina obyvatel, prostřední hodnota mezd v Česku je podstatně nižší, a to 29 247 korun.