Superhrubá mzda: Polepšíme si po jejím zrušení?

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Jak to bude se superhrubou mzdou? Opravdu se zruší? Zbude nám díky tomu víc na výplatě? Alena Schillerová, ministryně financí, řekla České televizi, že je tu možnost, že by lidé mohli státu platit méně než 19 procent z hrubého příjmu. Pro část opozice to ale bude představovat větší výpadek ve státním rozpočtu. Jak to ale se superhrubou mzdou bude je otázkou, protože premiér její zrušení odsunul až na rok 2021.

„Mám připravený návrh, už o něm jednáme s panem premiérem a s dalšími vládními kolegy. Chci předložit mnohem ambicióznější návrh, než jsme původně plánovali ve vládním prohlášení a v koaliční smlouvě. Chci to ale spojit s reformou veřejného zdravotního pojištění,“ řekla Schillerová.

Snížení daně z příjmu? 

Před několika měsíci si vláda hnutí ANO a ČSSD napsala do koaliční smlouvy, že ruku v ruce se zrušením superhrubé mzdy půjde i snížení daně z příjmu. Daň by tak z 20 procent klesla na 19. Zaměstnancům by zůstalo pár stovek navíc, státní rozpočet by zaplakal.

Pravice nesouhlasí s odsouváním

Podle pravicové vlády jde ze strany vlády jen o plané řeči. Podle Miroslava Kalouska se superhrubá mzda měla zrušit už dávno, ještě za vlády Petra Nečase v roce 2012 s platností od roku 2015. Podle něj už by superhrubá mzda nebyla a bylo by nižší DPH.

„Myslíme si, že vláda by měla být ambicióznější a snížit zdanění práce více,“ uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).