5 nejčastějších chyb začínajících investorů

Zdroj: platonlife.com

Pokud jste na finančních trzích nováčkem, možná jste se jich už dopustili. Investovali jste do něčeho peníze, které jste si možná i půjčili, bez plánu nebo strategie. Prodávali jste v panice, když akcie začaly klesat. No, každý investor musí někde začít. Nejlepší je poučit se z chyb ostatních, abyste je nemuseli opakovat.

Toto je pět nejčastějších chyb

  1. Nákup náhodných aktiv bez strategie nebo plánu
  2. Prodej v panice, když začnou klesat (slabé ruce nebo FUD)
  3. Snaha zachytit dno nebo vrchol bez znalosti fundamentální nebo technické analýzy
  4. Půjčování peněz na nákup aktiva na základě jistého tipu
  5. Nediverzifikace investice  

A jak se těmto nejčastějším chybám vyhnout?

1. Sestavte si plán, rozdělte ho do investiční strategie a držte se ho. I když je vaším plánem investovat každý měsíc 5 % vašich příjmů a vaší strategií je držet. Plán můžete změnit a strategii upravit později, až se dozvíte více o tom, jak celé investování funguje. Ale pamatujte na dvě zlatá pravidla investování hned od začátku. Nikdy neinvestujte více, než si můžete dovolit ztratit. A diverzifikujte své investice.  

2. Vaše strategie vás dostane přes poklesy na trhu, kde byste jinak v panice prodávali pod vlivem tržního sentimentu FUD za nevýhodné ceny.  

3. Vaše strategie také zabrání tomu, abyste se snažili zachytit propad nebo vrchol trhu, aniž byste věděli, co děláte. Ušetřený čas a peníze raději věnujte na kurz, který vám podrobněji vysvětlí, jak investování funguje, na co si musíte dát pozor a jak pracovat s technickou a fundamentální analýzou. Nemluvě o tom, že byste měli znát svou investici od začátku, měli byste vědět, do čeho a proč investujete.  

platonlife.com

4. Pokud nejste ochotni riskovat se svými úsporami a doslova hrát ruletu, neinvestujte do aktiv slibujících astronomicky vysoké výnosy v krátkém časovém období. To by měl být pravý opak, červený praporek, signalizující, že s touto investicí není něco v pořádku. A investovat peníze, které ani nemáte, je ten nejhorší nápad ze všech, porušuje první zlaté pravidlo investování.  

5. A konečně druhým pravidlem investování je diverzifikace prostředků. Nesázejte vše jen na jedno vejce v košíku. Ideální je mít více vajec ve více koších, tj. vybrat si z každé skupiny aktiv jedno a do každého z nich investovat část svých prostředků. Investice volte podle cíle a účelu, kterého chcete dosáhnout. Čím delší je časový horizont, tím konzervativnější by měla být vaše investice, ale nezapomeňte mít ve všech investicích určité zajištění proti hrozbě inflace.  

A co inflace?

Nezapomeňte do své investiční strategie zahrnout zajištění proti inflaci. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak se zajistit proti inflaci, jednou z možností je investice do digitálních aktiv. Vzhledem k tomu, že digitálních mincí nebo tokenů je omezené množství, jedná se o přirozený deflační nástroj. Vyberte si jedno nebo více digitálních aktiv v přiměřeném poměru ke zbytku své investice. Část prostředků můžete například alokovat do tzv. stakingu, kdy mince držíte po určitou dobu a získáváte garantovaný zisk. Staking digitálních aktiv nabízí například společnost Platon Life, která kromě toho také poskytuje digitální peněženku pojištěnou a zabezpečenou proti ztrátě prostředků například kvůli hacku.