Mezi debetní a kreditní kartou je zásadní rozdíl. Znáte ho?

Zdroj: pixabay.com

Placení kartou v obchodech, na čerpacích stanicích, v restauracích nebo i při nakupování zboží na internetu. To je něco, co je pro většinu z nás naprostou samozřejmostí. Bezhotovostní platby jednoduše vládnou světu, jak pro svoji bezpečnost, tak celkový komfort.

Když se rozhodnete přejít od hotovosti k platebním kartám, nabízí se vám dvě řešení:

  • Debetní karta
  • Kreditní karta

Na první pohled se jedná o totožný platební prostředek. Neviditelné rozdíly jsou však zásadní.

Placení vlastními vs. cizími penězi

Debetní karta je platebním prostředkem vydávaným k běžnému bankovnímu účtu. Kdežto kreditní karta je spíše úvěrovým produktem, který si pořizujete navíc.

  • S debetní kartou platíte svými vlastními penězi.
  • S kreditní kartou platíte vypůjčenými penězi od banky.

Už z tohoto krátkého popisu je logické, že když si něco půjčíte, musíte to vrátit. Pokud to neuděláte, bude vám účtován odpovídající poplatek v podobě úrokové sazby. Takové jsou kreditní karty. Abyste v maximální možné míře využili jejich potenciál, musíte se je naučit používat.

Výhody a nevýhody kreditních karet

Každá kreditní karta se pojí s bezúročným obdobím. Když peníze splatíte během jejího trvání, vyhnete se jakýmkoli úrokům. V podstatě taková bezúročná půjčka, která mnohým jistě přijde vhod. Díky kreditní kartě máte peníze neustále při sobě, a to i v případě, že na svém bankovním účtu nemáte ani korunu. Jde o finanční rezervu spojenou s bezpečností, s níž se pojí řada ostatních kladů:

  • Délka bezúročného období 40 až 55 dní
  • Oddělení finančních prostředků
  • Slevy na nákupy a peníze nazpět při placení

Poslední jmenovaný benefit ocení ti, kdo rádi nakupují. Poskytovatelé kreditních karet mají totiž bohaté databáze prodejců, u nichž při platbě s danou kreditní kartou získáte slevu nebo část peněz z nákupu zpět. V zahraničí vám dokonce bez kreditní karty nepůjčí ani vůz v autopůjčovně.

Každé pro má ale své proti. Pokud si nebudete hlídat bezúročné období a peníze nebudete vracet včas, čekají vás poměrně vysoké úrokové sazby. Ty svou výší mnohdy překonají běžné půjčky. Připravit byste se měli i na měsíční poplatek za vedení karty a v neposlední řadě na zpoplatnění výběrů z bankomatů. A to částkou vyšší, než je obvyklé.

Důsledný výběr kreditní karty je na místě

Když se rozhodnete pro pořízení kreditní karty, zaměřte se na všechny důležité parametry. Od poplatku za vedení, přes délku bezúročného období, až po přidružené služby. Jedině tak zvolíte kartu, která bude odpovídat vašim potřebám. Někdo přivítá vstupy do letištních salonků, další zase ocení větší slevy. V každém případě se vyplatí důkladné srovnání kreditních karet na trhu.

V tomto směru vám bude nápomocen srovnávací portál půjčka.co, kde najdete kreditní karty i přehled běžných účtů. Výhodou tohoto projektu je úspora času a ve výsledku i finančních prostředků. Navíc o zvolené produkty můžete požádat z pohodlí domova prostřednictvím online žádosti.

Debetní kartu získáte zcela zdarma

Když si založíte běžný účet zdarma, dostanete v podstatě v každé bance debetní kartu bezplatně. Za poplatek si lze nechat vystavit i přidružené karty, třeba pro ostatní členy rodiny. I s debetní kartou se mohou pojit jisté benefity:

  • Pojištění proti ztrátě karty a osobních věcí
  • Cestovní pojištění

Tak co, stačí vám debetní karta, nebo raději sáhnete po kreditní kartě? V obou případech máte jistě na výběr.