„A kde bydlí Ježíšek?“ Jistě nevíme, ale dílnu má v Číně. Americký Santa vyrábí i u nás

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Grafika dovoz/vývoz hraček
Může začít balit. Česká firma Toy Traveling chce začít znovu prodávat na přelomu roku „zájezdy“ pro plyšové hračky. Počítá se s devíti destinacemi
Fatra pro novou kolekci hraček, které navrhli Jan Čapek, Anna a Jerry Kozovi a Zuzana Lednická, připravila prezentaci v Superstudiu v industriálním prostoru Nákladového nádraží Žižkov. Značka, která od roku 2010 v retro edici vyrábí hračky Libuše Niklové, připravila také dětský koutek v Galerii umění pro děti v Kafkově domě v Praze 1, tedy v Openstudiu Designbloku
Mezi nejčastější nebezpečné výrobky odhalené kontrolory v EU patří hračky. Tato panenka například obsahuje zakázané ftaláty
Hračky s tematikou Hvězdných válek
8
Fotogalerie

Možná to nevíte, ale celá čtvrtina hraček vyvážených z EU se vyrábí v České republice. Směřují k dětem v Americe, Švýcarsku a v Rusku. Do EU naopak hračky masivně dováží Čína.

Všichni to známe, buď jsme se před lety sami ptali, nebo dnes zodpovídáme ty stejné otázky v roli rodičů. Kde bydlí Ježíšek bohužel nevíme, ale zato víme, kde vyrábí hračky.

Statistika Eurostatu říká, že drtivá většina hraček (86 procent), které jsou dováženy do zemí EU, pochází z Číny. V roce 2017 to byly hračky v hodnotě 7,4 bilionu eur, tedy téměř 200 miliard korun.  

Nic ale není černobílé a možná byste to nečekali, ale celou čtvrtinu exportů hraček z EU má „na svědomí“ Česko. Německo dalších 21 procent. Tyto hračky v hodnotě 1,4 miliardy eur (37 miliard korun) naopak směřovaly k dětem v Americe, Švýcarsku a v Rusku.

Tím netvrdíme, že Santa nevyrábí v Číně, naopak. Exporty čínských hraček (zboží) do USA budou jistě na srovnatelné úrovni. 

Eurostat dále říká, že zbylé asijské země jako Vietnam nebo Hong Kong jsou z pohledu importů hraček do EU minoritní. Bez zajímavosti jistě není také fakt, že hodnota dovozu hraček do EU vzrostla za posledních 10 let o 41 procent.