Čeká nás zdražení elektřiny. Bude však mírnější než loni

elektřina, ilustrační foto

elektřina, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Elektřina příští rok zlevní
Elektřina
3
Fotogalerie

Po letech poklesu a stagnace jde cena elektřiny nahoru. Zdražovalo se loni a podle analytiků bude nárůst pokračovat letos i napřesrok.

Podzim je ve znamení nových ceníků elektřiny i zemního plynu. Už v letě se začíná vyčasovat ohledně nových cen energií. Dodavatelé elektřinu i zemní plyn nakupují na energetických burzách, a právě vývoj velkoobchodních cen prozradí mnohé o tom, kolik budou platit koncoví odběratelé.

Lidé si připlatili stovky až tisíce

Nárůst cen elektřiny přinesl už konec minulého a začátek letošního roku. V tomto období zdražili prakticky všichni dodavatelé. Analytici už dříve odhadli, že během roku 2019 mohou některým lidem vzrůst meziročně náklady na energie až o několik tisíc korun ročně.

„Záleží na spotřebě. Například domácnostem v bytech mohou náklady vzrůst jen o několik stokorun. Lidé, kteří elektřinou vytápí, si připlatí více,“ říká Lukáš Paleček z projektu EnergetickaPoradna.cz.

Rozhoduje strategie i marže

I když se analytici domnívají, že hlavní vlnu zdražování elektřiny mají české domácnosti za sebou, jedním dechem dodávají, že ceny mohou v následujícím období kolísat. Do výsledné ceny elektřiny se totiž promítá řada faktorů, mimo jiné jde o nákupní strategii dodavatelů, marketing nebo výši marže.

Jaké ceny dodavatelé svým zákazníkům nabídnou, ovlivňuje i to, jak úspěšně energii nakoupili. „Na Evropské energetické burze v Lipsku, kam spadá i pražská PXE, ceny elektřiny během léta víceméně stagnovaly, přičemž docházelo spíše k výkyvům směrem nahoru,“ uvádí Petr Woff, analytik projektu KupníSíla.cz.

Tyto průběžné výsledky platí také pro dodávky, které byly prodány a nakoupeny pro Českou republiku. Tuzemští dodavatelé proto podle analytika nemusí na podzim nutně zdražovat, pokud jsou obchodně zdatní. „Zároveň však na současném velkoobchodním trhu nenacházejí mnoho příležitostí, jak ušetřit, takže pravděpodobně nebudou ani zlevňovat,“ dodává Petr Woff.

Zvýšení cen se domácnosti nevyhnou

Podle Jiřího Gavora, jednatele a analytika ze společnosti ENA, se české domácnosti navýšení cen elektřiny nevyhnou. „Velmi pravděpodobně se bude zdražovat ještě letos, hlavní vlnu očekávám ke konci roku. Nárůst cen ale bude určitě podstatně menší než loni,“ konstatuje.

Po divokém druhém pololetí loňského roku se tak trh s energiemi přece jen uklidnil a částečně korigoval. Ne všichni dodavatelé ale stihli zdražit a je možné, že vyčkávají právě na podzim. Nárůst se totiž do zákaznických cen promítá se zpožděním.

Hlavním důvodem růstu cen elektřiny je podle analytiků prudké zdražení emisních povolenek. „V tomto směru nečekám, že by se cena povolenek vrátila ke svým nízkým hodnotám,“ dodává Jiří Gavor.

Teď jsou ceny elektřiny stabilní

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2020, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, se aktuálně pohybuje kolem 51 euro za megawatthodinu. Meziroční nárůst je zhruba čtvrtinový.

„V současné době jsou ceny elektřiny na trhu stabilní, ani neklesají ani nestoupají. Předpokládám, že tento stav zůstane i na podzim. Pokud by měl nastat pohyb cen, tak by se podle mne mělo spíše zdražovat,“ komentuje vývoj na burze Jan Schindler, analytik portálu TZB-info.cz.