Vláda zatím nechce euro, datum přijetí se proto odkládá na neurčito

Euro měna

Euro měna Zdroj: profimedia.cz

Češi mají rádi EU ze všechn nejméně
Euro Německo
Poslední pomoc pro Řecko bude ve výšce 15 miliard eur
Euro mince
5
Fotogalerie

Společné doporučení Ministerstva financí a ČNB bylo jasné: euro zatím nepřijímat. Vláda si poradit nechala a termín přijetí společné evropské měny odsunula na neurčito.

Mezi řádky tiskové zprávy lze vyčíst, že euro by nám přineslo nemalé náklady, jejichž výše je navíc nejasná: „Během posledních let se podoba institucí i pravidla eurozóny podstatným způsobem změnila a v současnosti proto nelze spolehlivě odhadnout budoucí potenciální finanční i nefinanční závazky pro Českou republiku spojené se vstupem do eurozóny.“

Jednání o prohlubování integrace však nadále pokračují. Česká republika v tomto roce s největší pravděpodobností splní všechna maastrichtská konvergenční kritéria, kromě kritéria směnného kurzu, neboť se neúčastní příslušného mechanismu. Ve střednědobém výhledu pravděpodobně budou tato kritéria plněna i nadále.

Vlastní připravenost Česka na přijetí eura se oproti předchozím letům zlepšila, i když přetrvávají některé nedostatky. Za hlavní překážky vstupu do měnové unie lze nadále považovat nedokončený proces reálné ekonomické konvergence, což v překladu znamená, že jsme jen "chudí příbuzní" Západu.

S ohledem na uvedené skutečnosti dospěli na financích a v ČNB k závěru, že zatím nebylo dosaženo takového pokroku při vytváření podmínek pro přijetí eura, aby mohlo dojít ke stanovení cílového data vstupu do eurozóny. Vláda se s tímto názorem ztotožnila.