Češi zůstávají oporou pro cestovní ruch, je potřeba přilákat i cizince

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kooperativa pojišťovna, a.s.

Češi jsou podle státní agentury CzechTourism stále oporou cestovního ruchu. V letošním prvním kvartálu jich do ubytovacích provozů přijelo jen o tři procenta méně proti stejnému období předkrizového roku 2019. Český turismus ale nadále postrádá návštěvníky ze zahraničí. Podpořit příjezdy má nová kampaň agentury i přímé letecké spojení. ČTK to řekl ředitel agentury Jan Herget.

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se v letošním prvním čtvrtletí podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu ubytovalo 2,8 milionu turistů. Je to desetkrát více než ve stejném období loňského roku, který byl ale výrazně poznamenán pandemií koronaviru a souvisejícími opatřeními. Ze zahraničí dorazilo zhruba 886 tisíc turistů, což je šestnáctinásobný nárůst.

Herget upozornil, že na příjezdy do ČR ze zahraničí negativně dopadl válečný konflikt na Ukrajině. Z Ruska v prvních třech měsících letošního roku přicestovalo asi 8700 Rusů, proti prvnímu kvartálu roku 2020, který byl šířením koronaviru ovlivněn jen částečně, to bylo o přibližně o 111 tisíc méně. Propad proti lednu až březnu 2019 činil zhruba 121 tisíc.

Českému turismu nadále scházejí podle Hergeta také hosté s Asie. Například z Číny se v hotelech ubytovalo v prvním čtvrtletí asi 3000 turistů, ve stejném období roku 2019 jich bylo zhruba 91 tisíc.

Lázeňské a wellness hotely, tedy zařízení vyšších kategorií, především v lednu a únoru podle rezervačního portálu Spa.cz evidovaly výrazně nadprůměrnou poptávku proti předpandemickému období. Důvodem bylo rozvolnění protiepidemických opatření i možnost využití slevových poukazů do lázní, které mohli lidé uplatňovat do konce března. "Největší nárůst prvního kvartálu zaznamenala kategorie rodinných pobytů," uvedl manažer portálu Richard Šipoš. Propad zájmu podle něj nastal po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu na konci února, poptávka se nyní ustálila zhruba na hodnotách roku 2019, dodal.

"S rozvolněním v prvním kvartálu stoupla poptávka po ubytování v hotelech a penzionech všech kategorií o více než čtvrtinu. Zvýšený zájem však trval pouze omezenou dobu a počet odbydlených nocí se v druhé polovině března dostal i pod úroveň roku 2019," řekl za server Hotel.cz Milan Petr. Míní, že vliv měl konflikt na Ukrajině i plánování velikonočního prodlouženého víkendu z kraje dubna. Nadpoloviční většina rezervací z konce března směřovala podle něj právě na Velikonoce.

Agentura CzechTourism ve čtvrtek spustí ve 14 zemích světa zahraniční kampaň na podporu turismu v ČR, s Letištěm Václava Havla Praha zároveň spolupracuje na rozšíření přímých leteckých spojů. "Věříme, že i díky těmto aktivitám dojde v brzké době k nárůstu příjezdů do České republiky ze sousedních a blízkých zemí, v regionech pak hotely budou ještě víc využívat rezidenti," uvedl Herget.

Češti hoteliéři měli podle ředitele zážitkového portálu Slevomat Ladislava Veselého možnost letos v zimě dohnat ztráty z předchozí sezony, která se kvůli restrikcím prakticky neuskutečnila. Ke snížení ztrát podnikatelům v cestovním ruchu pomohlo zdražování a silná lyžařská sezona. "Díky tomu ubytovací kapacity zejména v horských oblastech měly po celou zimu v průměru plno," řekl. Dodal, že horší situace je v Praze a krajských městech, kam tradičně jezdil velký počet zahraničních návštěvníků. Jejich návrat na úroveň před pandemií bude podle něj pozvolný.

Veselý ani letos nečeká, že by se turismus dostal na hodnoty předkrizových let, zároveň nepředpokládá ani katastrofální stav. "Spíš bych řekl, že se situace zdravě stabilizuje a uklidní," doplnil.